arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Preventief botox

3 redenen om niet te vroeg met botox te beginnen

Voorkomen is beter dan genezen, dus waarom zou je je rimpels niet preventief voor zijn met botox? Nou, daar is een reden voor. 3 redenen om precies te zijn.

Geld

De kosten wegen niet op tegen de baten. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Het verouderingsproces begint pas rond je 25ste. Vanaf die leeftijd neemt de aanmaak van collageen en elastine langzaam af en ontstaan de eerste tekenen van huidveroudering. Zelfs als je op dat moment zou beginnen met botox, ben je nog ruimschoots op tijd."

Je kunt nooit helemaal precies voorspellen waar je rimpels krijgt. Het kan zijn dat er rimpels in je voorhoofd ontstaan, maar het kan ook zomaar gebeuren dat je neus-lippenplooi zich in de loop der jaren meer ontwikkelt.

Toch zou je kunnen overwegen om vanaf die leeftijd preventief botox te gebruiken, toch? "Zolang je nog geen statische rimpels hebt, heeft het geen enkel nut. Je slikt toch ook niet alvast bloeddrukverlagers, voor het geval je op latere leeftijd misschien een hoge bloeddruk krijgt. Voorkomen is beter dan genezen gaat hier niet op, preventief gebruik van botox is echt weggegooid geld."

Je hebt ook behoorlijk wat botox nodig om toekomstige rimpels te voorkomen. Elian: "Je kunt nooit helemaal precies voorspellen waar je rimpels krijgt. Het kan zijn dat er rimpels in je voorhoofd ontstaan, maar het kan ook dat je neus-lippenplooi zich in de loop der jaren meer ontwikkelt."

De meeste bijwerkingen van botox zijn onschuldig en verdwijnen binnen 24 tot 48 uur, maar de vraag is of je het risico wilt lopen, als je nog geen of nauwelijks rimpels hebt.

Je kan gewoon niet elke rimpel voorkomen. "En dan is een gemiddelde prijs van 175 euro per zone veel geld. Op het moment dat je je stoort aan een bepaalde rimpel hoef je pas met botox te beginnen. En zelfs dan heb je nog alle tijd om erover na te denken."

Bijwerkingen

Een hangend ooglid, een wenkbrauw die per ongeluk omhoogschiet of een afhangende mondhoek. "Geen enkele cosmetische ingreep is zonder risico. En dat geldt ook voor botox. De meeste bijwerkingen zijn onschuldig en verdwijnen binnen 24 tot 48 uur, maar de vraag is of je het risico wilt lopen, als je nog geen of nauwelijks rimpels hebt."

In principe zijn de doseringen die worden gebruikt in de cosmetische geneeskunde zo laag, dat de behandeling bijna geen risico's met zich meebrengt. "Je kunt er gemakshalve wel van uitgaan dat botox veilig is, maar helemaal zeker weet je het niet."

Ook de effecten van botox op lange termijn zijn niet bekend. "Het is namelijk niet helemaal duidelijk welke invloed botox op je zenuwuiteinden én hersenen heeft, aangezien het niet bekend is waar de botox blijft als hij wordt afgebroken. Ook hiervoor geldt dat je je moet afvragen of je dan op jonge leeftijd al moet beginnen met botox."

Rimpels

En nog een laatste, niet geheel onbelangrijke reden om niet te jong met botox te beginnen: botox kan ook voor andere rimpels zorgen. "Denk aan de beruchte bunny lines (botox neus) die kunnen ontstaan als je je fronsrimpel behandelt met botox."
Of een extra rimpel boven je wenkbrauw: “Door compensatie kan het zijn dat er op een andere plek een rimpel ontstaat. Kortom: preventief botox heeft echt geen enkel nut."

Furrow op Instagram