arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Retinol-1

Het beste anti-agingingrediënt ever!

Retinol, retinoate, retinolzuur, retinaldehyde, bètacaroteen... Heel veel namen voor het beste anti-agingingrediënt ever: vitamine A. Hans Bolder, directeur Medik8: "Het is niet zo moeilijk om één ingrediënt aan te wijzen dat het beste is voor je huid, want zonder retinol is je huidverzorgingsregime niet compleet."

Zo vaak en zo veel mogelijk retinol dus. "Retinol stimuleert je fibroblasten om meer collageen en elastine aan te maken en in die zin kan je het niet vaak genoeg gebruiken. Daarnaast verbetert retinol ook de textuur van je huid en vermindert het grove poriën."
Helaas brengt het ingrediënt ook een aantal nadelen met zich mee. "Als je het gebruik van retinol niet goed opbouwt kan je huid rood worden en/of vervellen. Daarnaast vermindert zonlicht de werking van retinol, waardoor je het bij voorkeur alleen 's avonds gebruikt."

Retinol gevoelige huid

Zelfs de meest gevoelige huid heeft baat bij retinol. "Tenzij je zwanger bent, is er niets wat je weerhoudt om een serum of crème met retinol te gebruiken."

Vind je het toch te riskant en ben je bang voor de bijwerkingen van retinol, dan kan je beginnen met een laag percentage retinol. "Zelfs met een minimale hoeveelheid retinol kun je al een groot verschil maken. Onderzoek toont aan dat percentages vanaf 0,1% retinol al effectief zijn bij huidveroudering."


Toch heb je bij de aanpak van meer hardnekkige problemen een hoger percentage retinol nodig. "Wil je pigmentvlekken verminderen, de veerkracht van je huid verbeteren of diepe rimpels behandelen dan kom je er niet met 0,1% retinol. Dan zul je toch echt een hoger percentage retinol moeten overwegen."

Neem in ieder geval het zekere voor het onzekere. "Van retinol, retinal of retinoïde is ook wetenschappelijk bewezen dat ze daadwerkelijk iets voor je huid doen. Alle overige 190 soorten vitamine A doen niks voor je huid. Of het is in ieder geval nooit aangetoond."

Medik8 Retionate Intense

Over zekerheid gesproken: Medik8 Retionate Intense. "Retinyl-retinoaat en retinaldehyde in één product. Dat is uniek. Retinaldehyde levert 11x sneller resultaat dan retinol, maar zonder de welbekende bijwerkingen. Retinyl-retinoaat irriteert namelijk niet zoals andere vitamine A-serums."
Wel de lusten, niet de lasten. "Beter dan Retinoate Intense is er niet."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram