arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zonnebank verboden in België

Zonnebank verboden in België?

Mocht je het plan hebben om onderweg naar de camping in Zuid-Frankrijk ergens in België nog even onder de zonnebank te duiken, dan kan je weleens van een koude kermis thuiskomen. Esthetisch arts Stephan Marks: "Hij staat al enige tijd ter discussie in België, maar de plannen om de zonnebank te verbieden worden steeds concreter."

En ook in Nederland wordt het gebruik van de zonnebank steeds meer beperkt. "Het is nog niet voor iedereen verboden, maar zonnebankstudio's zijn verplicht om jongeren onder de 18 jaar te 'weren'. Kortom: er alles aan doen om te voorkomen dat je onder de zonnebank kruipt."

Voordelen zonnebank

Toch blijft de zonnebank aantrekkelijk: "Het is ook gewoon makkelijk en snel, in plaats van een dag op het strand te liggen ben je binnen 10 minuten bruin."
Maar zo snel als je kleur erop zit, is hij er ook weer af. "Het uv-licht van een zonnebank bestaat voornamelijk uit uva en zorgt wel voor een bruine kleur, maar deze vorm van pigmentatie is wel van zeer van korte duur."

Er bestaat niet zoiets als verantwoord zonnen onder de zonnebank. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de zonnebank de kans op een melanoom met 20% vergroot. Het is gewoon onveilig.

En helaas heeft een zonnebankkuur voorafgaand aan de vakantie (zonneallergie) ook geen zin. "Het zijn de uvb-stralen die je opperhuid verdikken, waardoor je beter beschermd bent tegen de zon.”

Vitamine D

Het enige voordeel dat een zonnebank oplevert is de aanmaak van vitamine D. Stephan: “Maar deze vitamine kan je ook op andere manieren binnenkrijgen."
Supplementen zijn een optie, maar ook door het eten van vette vis zoals, zalm en makreel kun je vitamine D binnenkrijgen. "Voor de aanmaak van vitamine D kan een kleintje beetje zon ook geen kwaad, maar dat is nog geen reden om onder de zonnebank te gaan. Het gebruik van een zonnebank is niet de beste manier om een vitamine D-tekort aan te vullen."

Nadelen zonnebank

Uiteindelijk wegen de voordelen van een zonnebank niet op tegen de nadelen: "Er is niet zoiets als verantwoord zonnen. De zonnebank beschadigt je DNA en los van de versnelde huidveroudering die de uv-stralen veroorzaken, is het wetenschappelijk aangetoond dat de zonnebank de kans op een melanoom met 20% vergroot. Het is gewoon onveilig."

Furrow op Instagram