arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Reinig je gezicht niet met koud water

Koude plens water in je gezicht-3

Reinig je gezicht niet met koud water

‘s Ochtends na een slechte nacht een koude plens water in je gezicht? Of ga je na een gebroken nacht liever voor de wisseldouche om een gezonde en natuurlijke blos te krijgen? O ja, en dan is er voor de echte ‘die hards’ natuurlijk ook nog het koude dompelbad na een hete sauna. Op één of andere manier is het erin geslopen dat koud water goed voor je huid is, dus gooien we massaal koud water in ons gezicht.

We hoeven voorlopig niet meer te koukleumen in de ochtend, want het is juist het koude water dat ervoor zorgt dat we meer rimpels krijgen. Door de kou sluiten we namelijk onze bloedvaatjes, waardoor onze (dure) anti-rimpelcrème een stuk minder goed wordt opgenomen. Dat koude water is dus juist desastreus voor je rimpels.

Koude plens water in je gezicht-2

De rimpel zit verborgen in de diepere huidlaag, in de dermis.

Anti-rimpelcrème heeft een lange weg af te leggen voordat hij uiteindelijk is op de plek waar hij moet zijn: bij de rimpel. Hoewel het niet zo lijkt, zit de rimpel namelijk ‘verborgen’ in de diepere huidlaag, de dermis. Jouw crème moet een heel stuk naar beneden voordat hij daadwerkelijk bij de rimpel is en hij hem daar ook kan bestrijden.

Als de crème echt bij de rimpel wil komen, moeten we ervoor zorgen dat de crème op zijn weg naar die rimpel zo min mogelijk in kracht verliest (of nog erger: al helemaal niet bij de rimpel komt). Koud water maakt het je crème een stuk moeilijker om door de verschillende huidlagen heen te gaan. Warmte daarentegen zorgt ervoor dat de crème veel makkelijker door de huid wordt opgenomen.

Renig je gezicht niet met koud water

Reinig je gezicht niet met koud water

Om gelijk maar even een aloude mythe te doorbreken: poriën kunnen niet open of dicht. Het zijn alleen je vaatjes die open en dicht kunnen. Het is dus een fabeltje dat je met koud water je poriën afsluit. Koud water is trouwens wel geschikt als ‘quick fix’, want je geeft je gezicht met koud water wel een directe lift en een glanzende look, maar op langere termijn heb je er dus helemaal niks aan.

Nou moet je niet meteen al het koud water uit je leven bannen, want wisseldouches zijn nog steeds wel goed, want daar wordt je huid wel steviger van. Maar het gaat om de volgorde van koud-warm. We zijn gewend onze wisseldouches te eindigen met koud, want (daar is de mythe van de poriën weer) sluit je je poriën mee, maar je moet juist eindigen met warm. Als je eindigt met de warme straal en je huid dampt nog na, dan wordt je crème een stuk beter opgenomen. Voor de zekerheid: het gaat niet om heet water, maar warm. Heet water lost vet op en daar droogt je huid weer van uit en verliest hij zijn natuurlijke beschermlaagje van. Vet wil je nergens hebben, behalve in je gezicht.

Extra tip, voor de mensen met rosacae is een koude plens, of een wisseldouche helemaal niet geschikt. Met rosacae is het zo dat je vaatjes al vernauwd zijn en die wil je niet nog meer vernauwen of prikkelen met koud water. Ik zeg: massaal aan de warme doek dus.

Nog steeds niet overtuigd? In deze video legt Hannah huidcoach Mariëlle Eggenkamp uit waarom je juist geen koud water moet gebruiken in de strijd tegen rimpels:

 

Furrow op Instagram