arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Pigmentvlekken voorkomen

Pigmentvlekken voorkomen

Pigmentvlekken voorkomen met de Mexameter

De zomer is in aantocht en de zon laat zich af en toe zien. Nou kun je net als Cameron Diaz de hele dag een parasol meenemen om huidbeschadiging door de zon te voorkomen, maar je kunt het ook minder extreem aanpakken en een goede dagcrème met hoge SPF aan je antirimpelassortiment toevoegen (als je dat al niet doet!).

En misschien is het sowieso goed om in de zomer een extra tube zonnebrandcrème in je tas te stoppen om pigmentvlekken en huidbeschadiging te voorkomen. Nu het weer langzaamaan iets beter wordt duiken we massaal het terras op om van elke zonnestraal te kunnen genieten. Tijdens je lunchpauze even snel het zonnetje in, of na het werk gezellig een terrasje pakken? Supergezellig, maar smeer je wel goed in, want nieuwe rimpels en pigmentvlekken liggen op de loer.

Toch is het best handig om te weten hoe snel jouw huid eigenlijk reageert op de zon, want misschien hoef je je helemaal geen zorgen te maken en kan je wel uren met je gezicht in de zon zitten. De één verbrandt al bij de eerste zonnestraal (lees: ik) en de ander kan zelfs met olie in de zon liggen zonder dat er iets gebeurt. Met de mexameter kun je precies zien hoe gevoelig jouw huid is voor zonlicht en hiermee kan je bepalen of die extra tube zonnebrandcrème in jouw tas echt nodig is.

Pigmentvlekken voorkomen met de mexameter-3

De M op de mexameter staat voor melanine en de H voor erytheem

Met de mexameter meet je het melanine en erytheem van de huid en hiermee kun je precies zien hoe snel jouw huid reageert op de zon. Erytheem geeft bijvoorbeeld aan hoe snel je verbrandt. Hoe hoger je erytheemwaarde, hoe gevoeliger de huid voor zonlicht, hoe sneller de huid dus zal verbranden.

En de mexameter meet ook je melanine. Dit hormoon is niet alleen bij Barbie zeer gewild, bijna iedereen is gek op dit hormoon. De huid kleurt namelijk bruin door de aanmaak van melanine. En een bruin kleurtje van de zon verdoezelt een hoop donkere kringen en beginnende rimpels. Niet voor niets zie je er in de zomer altijd een stuk gezonder uit. Zodra de zon op je huid schijnt gaan je melanocyten meer melanine aanmaken.

Maar nou komt het: als je ouder wordt gaat de aanmaak van melanine niet bij iedereen even gelijkmatig en kunnen er pigmentvlekken (ook wel ouderdomsvlekjes genoemd) ontstaan. Nou poppen pigmentvlekken vaak op op de plekken waar je huid veel zon heeft gehad, dus in het gezicht, handen, armen en op het decolleté. De één heeft er meer last van dan de ander, maar zelfs op mijn leliebleke huid zijn de eerste vlekjes gesignaleerd.

Hannah Huidcoach Mariëlle Eggenkamp weet alles van de mexameter en legt in deze video precies uit wat het apparaat voor je huid kan betekenen:

 

 

 

Furrow op Instagram