arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
lensonline.nl

Doe de test: heb ik slechte ogen?

Doe de test: heb ik slechte ogen?

Benieuwd of je een bril of lenzen nodig hebt? Albert Einstein of Marilyn Monroe geeft je het antwoord. Zie je namelijk Albert Einstein in deze video, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Maar als je Marilyn Monroe ziet (ook als hij stilstaat), dan wordt het tijd je bij de opticien te melden voor een ogentest.

PS Laat je in een comment achter wie jij ziet?

Lenzen

Ondanks dat een bril een fashion statement kan zijn, zijn het vooral lenzen die nog steeds mateloos populair zijn. Zacht, halfhard, siliconen of lenzen met een kleurtje. De keuze is eindeloos. En elk type heeft zo zijn voor- en nadelen:

Zachte lenzen

Comfortabel en vooral heel makkelijk in gebruik. Dat is waar het allemaal om draait bij zachte lenzen. Vooral als je net lenzen hebt, is dit type ideaal. De naam zegt het al: deze lens is soepel en volgt de vorm van je oog. Deze lenzen zijn relatief groot (gemiddeld een à twee millimeter groter dan het gekleurde deel van je oog) en hierdoor raak je ze minder snel kwijt.

Tip: Vervang je zachte lenzen op tijd. Dit type lens heeft een hoog watergehalte, waardoor ze vriendelijk voor je ogen zijn, maar de lenzen zijn wel kwetsbaarder.

Siliconenlenzen

Ben je inmiddels een volleerd lensdrager, dan zou je kunnen overwegen om op dit type over te stappen. Siliconenlenzen zijn namelijk hét alternatief voor de zachte lens.

Met een drukke agenda (werken, sporten en misschien nog even uit eten) is de kans groot dat je je lenzen steeds langer inhoudt. Handig, maar ook een grote kans op irritatie en droge ogen. Siliconenlenzen bieden uitkomst, aangezien ze tot vijf keer meer zuurstof doorlaten dan bijvoorbeeld zachte lenzen.

Tip: Siliconenlenzen zijn vooral geschikt tijdens de zwangerschap, of na de overgang. Een verstoorde hormoonspiegel kan namelijk sneller voor drogere ogen zorgen. Maar omdat de siliconenlenzen zoveel zuurstof doorlaten, blijft de irritatie tot een minimum beperkt. 

Nachtlenzen

Het is niet de bedoeling om met je lenzen te gaan slapen, behalve als het om nachtlenzen gaat. Dit zijn speciale lenzen die je alleen ’s nachts draagt. Terwijl jij ligt te slapen, corrigeren deze lenzen je ogen. Zodra je opstaat kun je ze weer uitdoen, en kan je de hele dag goed zien.

Tip: Nachtlenzen zijn vooral geschikt als je gevoelig bent voor hooikoorts, veel achter de computer zit, of als je gewoon voor de rest van de wereld verborgen wilt houden dat je lenzen draagt. 

Sportlenzen

Sporten gaat een stuk makkelijker met lenzen, dan met een bril. Er zijn heel veel verschillende sportlenzen, maar doe je veel aan buitensport, kies dan ook voor lenzen die je ogen tegen uva en uvb beschermen.

Extra hip zijn trouwens de Maxsight-sportlenzen van Nike. Deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor hardlopers en ook geschikt bij balsporten.

Tip: Ook al heb je contactlenzen met uv-bescherming, draag dan nog steeds een zonnebril om zo de rest van je ogen ook te beschermen tegen de zon. 

Kleurlenzen

Van bruin naar blauw, of van grijs naar een Caribisch tintje. Ook als je geen slechte ogen hebt, kun je voor gekleurde lenzen kiezen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar met of zonder sterkte. Het draait bij deze lenzen echt om de kleur van je ogen en het draagcomfort is minder belangrijk. Ze laten minder zuurstof door en zijn dus kwalitatief iets minder goed.

Halfharde lenzen

Halfharde of vormstabiele lenzen zijn er voor de gevorderde lensdrager. Ze zijn gemaakt uit zuurstofdoorlatende kunststof en dus heel comfortabel. Deze lenzen zijn relatief klein, waardoor je ze sneller kunt verliezen, maar ze hebben als voordeel dat ze heel lang meegaan (soms tot wel twee jaar!), minder makkelijk beschadigd worden en hierdoor goedkoop zijn in gebruik.

Voor alle soorten lenzen, lenzenvloeistof, en accessoires kun je trouwens terecht op de website van lensonline.nl. 

Furrow op Instagram