arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zwelling door filler

Zwelling na fillers

Ik heb last van zwelling na mijn fillerbehandeling. Is dit normaal en hoe lang duurt het voor de zwelling minder wordt?

Cosmetisch arts Patrice Visser: "Bij elke fillerbehandeling kunnen er bijwerkingen in de vorm van een blauwe plek, een beurs gevoel of zwelling optreden. Soms is je huid opgezwollen na de behandeling en moet je ook één tot twee dagen na de behandeling er rekening houden mee houden dat er (extra) zwelling kan ontstaan."

Bij de behandeling van je neus-lippenplooi, slapen, wangen, jukbeenderen, traangoot, mondhoeken, marionettelijn of lippen kan het zijn dat je na de behandeling last hebt van zwelling: "Hoe oppervlakkiger je prikt, hoe groter de kans op zwelling. In tegenstelling tot wanneer je de filler diep in de huid plaatst (op het bot), zoals bijvoorbeeld bij fillers op je jukbeenderen."

Vooral je lippen zijn extra gevoelig voor zwelling: "Bij deze behandeling moet je eigenlijk altijd rekening houden met zwelling. Daar komt bij dat rond je mond ook veel bloedvaatjes zitten en de kans op een blauwe plek in dit gebied is ook groter."

Tip: Ben je op zoek naar een serum of crème die je veilig kunt gebruiken na je fillerbehandeling? Het serum van Profhilo bevat ultrapuur hyaluronzuur en is te koop in de webshop van cosmetisch arts Patrice Visser. Klik hier voor meer informatie.

Zwelling door de naald

Niet alleen het gebied speelt een rol, ook of er een naald of een canule gebruikt wordt, speelt een rol: "Omdat een canule stomp is, moet je tijdens de behandeling iets meer beweging uitvoeren om de weg te vinden onder je huid. Vaak geeft een canule dan ook net iets meer zwelling dan een naald."

Zwelling door een bloeding

Ook een bloeding kan na een fillerbehandeling voor zwelling zorgen. "Meestal ontstaat deze direct na de behandeling. Vaak is de ergste zwelling door het prikken binnen 48 uur weer weg, maar niet alle zwelling. Het kan soms iets langer duren."

Zwelling door lymfevocht

Ondanks dat je de filler diep in de huid plaatst, kan er ook na de behandeling van je wallen, een zwelling ontstaan. "Deze heeft ermee te maken dat de afvoer van lymfevocht verstoord is. Dit is een ander soort zwelling, die je eigenlijk alleen kan verminderen door de filler weer op te lossen met hyaluronidase."

Te veel fillers

En dan waar je waarschijnlijk het meeste bang voor bent: te veel fillers. "Ook te veel product kan voor asymmetrie of zwelling zorgen. Dit is meteen na de behandeling al zichtbaar. Het voordeel van een hyaluronzuurfiller is dat je hem in dit geval altijd weer kan oplossen. Niet alleen als je niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat, maar ook als er bijwerkingen zoals zwelling optreden.”

Zwelling door ontsteking

En dan kan het zijn dat er sprake is van een ontsteking. "Deze zie je en voel vaak pas 24 tot 48 uur na een fillerbehandeling." Een ontsteking herken je niet alleen aan zwelling, maar daarnaast heb je ook last van een rode (warme!) huid en pijn. "Gelukkig komt deze bijwerking niet of nauwelijks voor, maar je moet er altijd rekening mee houden dat het kan gebeuren."

Niet te verwarren trouwens met een allergische reactie: "Meestal ontstaat deze gelijk na de behandeling, maar het kan ook dat je tot 3 dagen na de behandeling ineens allergisch op de filler reageert."

Opgezwollen gezicht

Raak trouwens niet meteen in paniek als je de volgende dag wakker wordt met wat zwelling: "Dit is volkomen normaal en geen reden tot zorg. Vaak heb je de volgende ochtend maximaal last van zwelling en wordt het meestal gedurende de dag vanzelf minder.”

Meestal ben je binnen 48 uur van de ergste zwelling verlost, maar in het geval van nood bieden NSAID’s, zoals een ibuprofen of diclofenac uitkomst. “Deze ontstekingsremmers gaan de ergste zwelling tegen. Omdat ze beide een licht antistollend effect hebben mag je ze alleen niet de eerste zes uur na de behandeling gebruiken en ook bij maagklachten wordt het gebruik ervan ontraden.”

Furrow op Instagram