arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zonnebrandcrème-gezicht-1

Kun je een zonnebrandcrème op je gezicht gewoon gebruiken met een dagcrème?

Kun je een zonnebrandcrème gewoon gebruiken met een dagcrème?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt.”

Zonnebrandcrème heeft de eigenschap je gezicht te beschermen tegen uv-stralen, maar sluit tegelijkertijd je huid ook enigszins af. “Breng je je zonnebrandcrème als eerste aan, dan kunnen de ingrediënten van je serum of dagcrème er niet meer doorheen en je loopt tegelijkertijd het risico dat je niet optimaal beschermd bent.”

Zonnebrandcrème

Het is vooral belangrijk om een onderscheid te maken tussen chemische en fysieke zonnefilters. Fysieke filters staan ook wel bekend als zinkoxide en titaniumdioxide en dit filter legt ook de bekende witte waas over je gezicht. “Dit filter neutraliseert de uv-stralen door deze te reflecteren (zoals een spiegel voor zichtbaar licht doet).

Zonnebrandcrème met een natuurlijk filter

“Een zonnebrandcrème met een fysiek filter ligt echt op de huid. Als je er te veel van gebruikt, heeft het bijvoorbeeld ook geen nut om hem in je huid te wrijven. Je kunt het wel uitsmeren, maar het dringt niet in je huid door.”

Zonnebrandcrème met een chemisch filter

In tegenstelling tot een chemisch filter: “Dit filter wordt wel gedeeltelijk opgenoemden en zet uv-stralen om in infrarode stralen of warmte. Bij een zonnebrandcrème met dit filter is het belangrijk dat je hem een kwartier voordat je de zon in gaat aanbrengt. Hiermee geef je je huid de gelegenheid de zonnebrandcrème ook daadwerkelijk op te nemen. Dat is anders bij een fysiek filter, dat werkt gelijk.”

Voor beide filters geldt trouwens nog steeds dat ze de laatste stap in je huidverzorgingsritueel moeten zijn. “Breng je je serum of dagcrème aan na een zonnebrandcrème met een fysiek filter dan heb je kans dat je hem verplaatst. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed beschermd bent.”

Voor een chemisch filter geldt dat een serum of dagcrème ervoor kan zorgen dat de ingrediënten van je zonnebrandcrème in de diepere huidlagen terechtkomen. “En daar horen ze niet. Je wilt juist voorkomen dat deze chemische bestanddelen diep in je huid doordringen.”

Zonnebrandcrème gezicht

En vergeet ook de antioxidanten niet. “Welke zonnebrandcrème je ook gebruikt en hoe hoog je SPF ook is, een gedeelte van de uv-stralen bereikt toch je huid. Er ontstaan dan zogenaamde vrije radicalen die eigenlijk alles wat ze op hun pad tegenkomen beschadigen, waaronder je DNA, collageen en elastine.”

Antioxidanten beperken deze schade: “De combinatie van antioxidanten en zonnebrandcrème (chemisch of fysiek) is dus zeker aan te raden, maar omdat de antioxidanten dieper in de huid moeten doordringen om hun werk te kunnen doen, moeten die wel voor je zonnebrandcrème worden aangebracht.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag emerginC broad spectrum SPF30+ winnen ter waarde van 36,95 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram