arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zonnebank-slecht

Hoe slecht is de zonnebank?

Esthetisch arts Stephan Marks: “In Australië en Californië is het al langer verboden voor jongeren onder de 18 jaar om onder de zonnebank te gaan en ook steeds meer landen in Europa volgen dit voorbeeld.”

Het wordt steeds duidelijker dat de zonnebank slecht voor je huid is, maar er zijn ook een paar goede eigenschappen te bedenken: “Een moment voor jezelf, een halfuurtje relaxen in de warmte en ook vitamine D worden vaak genoemd als één van de voordelen. Maar hiervoor hoef je niet per se onder de zonnebank te gaan.”

Zonnebank ongezond

“Een zonnebank beschadigt je DNA, en los van de versnelde huidveroudering die de uv-stralen veroorzaken, is het wetenschappelijk aangetoond dat de zonnebank de kans op een melanoom met 20% vergroot. 

De stralen van een zonnebank lijken op die van de zon, maar zijn toch net iets anders. Zo bestaat het uv-licht van een zonnebank voornamelijk uit uva en het heeft dan ook geen enkel nut om voor een zonvakantie te gaan ‘voorbruinen’. Stephan: “Uva zorgt ervoor dat je snel een bruine kleur krijgt, maar deze vorm van pigmentatie is van korte duur en geeft totaal geen bescherming. Dus dat verhaal gaat niet op. Het is de uvb die doordringt tot in de opperhuid, waardoor je beter beschermd bent tegen de zon.”

Toch wordt de zonnebank soms zelfs aangeraden bij behandeling van bijvoorbeeld eczeem en psoriasis, aangezien de uv-stralen voor een vermindering van de symptomen kunnen zorgen en eventuele jeuk kunnen onderdrukken.

Heb je hier geen last van, dan wegen de voordelen waarschijnlijk niet op tegen de nadelen. Stephan: “Voor vitamine D geldt bijvoorbeeld dat je het ook op andere manieren tot je kunt nemen. Je kunt het via je voeding, bijvoorbeeld door het eten van vette vis zoals, zalm en makreel binnenkrijgen. Nu moet ik toegeven, dit is niet altijd de realiteit. Een klein beetje zon kan dus zeker geen kwaad, alleen hoeft dit niet gelijk de zonnebank te zijn.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Vichy Normaderm Nacht Detox ter waarde van 18,55 euro winnen. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

 

 

Furrow op Instagram