arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
filler-onder-je-ogen-gevaarlijk-1

Zijn fillers onder je ogen gevaarlijk?

Is een behandeling met fillers onder je ogen gevaarlijk?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Aan elke cosmetische ingreep zijn risico’s verbonden en dat is met de behandeling van fillers onder de ogen niet anders.”

Het is in eerste instantie natuurlijk de bedoeling dat je van je wallen verlost wordt, maar een verstoorde lymfe-afvoer (vochtophoping onder je ogen) en zelfs blindheid zijn één van de risico’s waar je bij deze behandeling rekening mee moet houden. “Het laatste risico is echt heel klein, maar niet helemaal afwezig.”

Risico

Het risico bij een behandeling onder je ogen heeft eigenlijk altijd te maken met het gebruik van fillers. “Wanneer deze in een bloedvat worden geïnjecteerd kan er afsluiting van de bloedtoevoer van het netvlies ontstaan. Met tijdelijke of permanente blindheid tot gevolg.”

Gelukkig kun je het risico beperken en komt het belang van een filler met hyaluronzuur bij deze behandeling naar voren. “Het voordeel van een hyaluronzuurfiller is dat, waar je hem ook injecteert, je hem altijd weer kan oplossen. Niet alleen als je niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat, maar ook als er bijwerkingen optreden.”

Mocht er namelijk tijdens de behandeling één van bovengenoemde bijwerkingen optreden, dan biedt hyaluronidase uitkomst: “Hiermee kun je de filler oplossen en verdwijnt hopelijk het probleem. Maar niet nadat ook andere medicijnen zijn toegediend. Deze moeten wel paraat zijn in de kliniek.”

filler-onder-je-ogen-gevaarlijk-2

Radiesse

In het geval van de collageenstimulerende filler Radiesse zijn de opties beperkt: “Er is altijd wel een plan B, maar als de filler niet meer kan worden opgelost, is het probleem wel veel groter.”

Door de filler op het bot te injecteren voorkom je ook eventuele bijwerkingen. Stephan: “Door dieper in de huid te injecteren is de kans veel minder groot dat je de filler daadwerkelijk in een bloedvat plaatst en hierdoor beperk je dus de risico’s. Bloedvaten zitten namelijk minder diep, deze bevinden zich halverwege.”

Canule

Ook door te kiezen voor een canule, in plaats van een naald, verklein je de risico’s van deze behandeling. “Met een canule kun je een bloedvat veel minder makkelijk doorprikken. Je zult met een stompe canule echt heel veel moeite moeten doen om deze door een bloedvat heen te krijgen.”

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken: het is niet altijd alleen een kwestie van het vermijden van bloedvaten. “De bloedtoevoer rondom je ogen komt van verschillende kanten: van links, van rechts en ook van onder. Eigenlijk van alle kanten. Ook te veel product kan problemen veroorzaken doordat een bloedvat van buitenaf dicht wordt gedrukt.

Ook de manier van injecteren speelt een grote rol: “Geduld is een schone zaak. Deze behandeling is echt precies werk en door rustig te injecteren verklein je ook de kans op bijwerkingen.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram