arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine A slikken voor je huid

Heeft het zin om vitamine A voor je huid te slikken?

Heeft het slikken van tabletten met vitamine A dezelfde uitwerking op je huid als de vitamine A-zuurcrème? En heeft het zin om bij een verouderde huid deze supplementen te gebruiken?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Als je er niet teveel van neemt, is het slikken van vitamine A goed voor je huid en kan het in het meest gunstige geval voor huidverjonging zorgen, maar uiteindelijk is het smeren van vitamine A-zuurcrème veel effectiever."

Vitamine A vs. vitamine A-zuur.

Vitamine A moet je namelijk vooral niet verwarren met vitamine A-zuur. "Om te kunnen begrijpen hoe het proces werkt moet je eigenlijk terug naar de basis. Vitamine A ook wel bekend als retinol, wordt door je lichaam omgezet in vitamine A-zuur. Aangezien je zelf geen vitamine A kan aanmaken, zul je het via voeding (of supplementen) binnen moeten krijgen. Je vindt vitamine A onder andere in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel, eieren en vis."

En om het proces nog ingewikkelder te maken is er ook nog provitamine A, ook wel bekend als bètacaroteen. "Provitamine A wordt eerst omgezet in vitamine A, dat uiteindelijk weer wordt omgezet in vitamine A-zuur." Bètacaroteen vind je o.a. in groente en fruit: "Denk aan wortels, pompoen en sinaasappels."

"Besef wel dat er tijdens het omzettingsproces een hoop verloren gaat en dat vitamine A sowieso effectiever is dan bètacaroteen."

Vitamine A-zuurtabletten

Er bestaan (helaas) geen vitamine A-zuurtabletten, maar je kunt er wel voor kiezen om bètacaroteen of vitamine A te slikken. "Aangezien deze vitamine goed is voor je ogen, haar en huid, vind je hem dan ook vaak terug in een multivitamine. Toch is het niet de bedoeling om voortaan onbeperkt vitamine A te slikken. "Te veel vitamine A kan schadelijk zijn, dus het is belangrijk om je aan de maximumdosering van 3000 microgram per dag te houden. Voor bètacaroteen is de maximale dosering 15 mg per dag."

Gebruik je vitamine A alleen voor je huid, dan zul je met het smeren van vitamine A-zuurcrème uiteindelijk veel meer bereiken: "Met een vitamine A-zuurcrème hoef je je geen zorgen te maken over eventueel schadelijke effecten."

Roaccutane

Wil je echt niet smeren, dan is er altijd nog de mogelijkheid tot het slikken van Roaccutane. "Dit medicijn behoort tot de retinoïden (vitamine A-zuurderivaat) en hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het huidverjongend werkt. Roaccutane is dan ook een goed voorbeeld dat het in sommige gevallen zeker zin heeft om vitamine A te slikken, maar wordt gezien de bijwerkingen en risico’s niet voorgeschreven ter huidverjonging."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram