arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Witte vlekken na Plexr

Witte vlekken na PlexR-​behandeling

Ik heb in februari een PlexR-behandeling ondergaan in mijn hals, om mijn kaaklijn strakker te maken. De behandeling heeft zeker het gewenste resultaat opgeleverd, maar nu heb ik aan allebei de kanten een plek met witte puntjes. Een soort littekens van de behandeling. Gaan deze nog weg?

Esthetisch arts Stephan Marks: "De witte vlekken kunnen ontstaan, omdat je pigmentcellen (tijdelijk) minder goed functioneren. Maar het kan ook zijn dat ze door de PlexR-behandeling permanent beschadigd zijn. Het lijkt trouwens niet om littekens te gaan, maar om depigmentatie, een vermindering van het pigment."

"Als je geluk hebt, vormen zich nieuwe pigmentcellen uit je stamcellen en keert daarmee je pigment ook langzaam terug. Maar als je stamcellen ook kapot zijn door de PlexR-behandeling, dan zijn de witte vlekken permanent."

PlexR-behandeling

Waarschijnlijk is er tijdens de PlexR-behandeling te veel energie gebruikt: "Of er is te lang behandeld. De hals heeft een dunne huid, die heel voorzichtig behandeld moet worden. Je moet in dit gebied net even iets meer op je hoede zijn."

Aangezien de behandeling 8 maanden geleden plaatsvond zijn de verwachtingen op herstel gering: "De kans dat het goedkomt, is inderdaad erg klein."

Het nadeel van de PlexR is dat het een relatief nieuwe behandeling is, waarvan weinig bekend is en de gegevens op lange termijn van ontbreken. Dat is echt iets om rekening mee te houden in je keuze voor deze behandeling.

Maar dat betekent niet dat je helemaal niks meer kan doen: "Niet in de zon gaan is de eerste en toch wel de meest belangrijkste stap. Anders wordt de rest van je huid bruiner en vallen de witte vlekken nog meer op. Een goede zonnebrandcrème is echt onmisbaar."
En dan is er nog de mogelijkheid van hydrochinon: "Met deze crème bleek je de omgeving, waardoor de witte vlekken minder opvallen. En als je hydrochinon combineert met vitamine A-zuurcrème haal je de scherpe randen weg."

Hydrochin crème

Een pleister op de wonden, of in dit geval witte vlekken dus. "Het is niet zo dat hierdoor je pigmentcellen ineens weer gaan werken. Je vermindert hiermee alleen het kleurverschil."

Het is wel verstandig om tot minimaal een jaar na de behandeling te wachten met het gebruik van hydrochinon: "Hydrochinon remt de aanmaak van pigment. Er is nog een kans op een klein wonder en stel dat er onverhoopt toch nog een aantal levende pigmentcellen zijn, dan wil je deze juist niet remmen in hun functie."

Over hydrochinon gesproken, als je deze crème vooraf had gebruikt, had je alle ellende misschien kunnen voorkomen. "Het kan een kwestie van pech zijn, maar het kan ook zijn dat er te lang en/of te intensief behandeld is."
En het ligt ook niet per se aan de PlexR. Het kan in principe met elke laser, (chemische) peeling of flitslamp gebeuren. "Het nadeel van de PlexR is dat het een relatief nieuwe behandeling is, waarvan weinig bekend is en de gegevens op lange termijn van ontbreken. Dat is echt iets om rekening mee te houden in je keuze voor deze behandeling."

Belangrijk is om in ieder geval niet te gaan experimenteren: "Geduld is in dit soort zaken vaak het beste medicijn, in combinatie met uit de zon blijven."

Furrow op Instagram