arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
winter-andere-creme

Winter dagcrème

Moet je in de winter een andere dagcrème gebruiken dan in de zomer?

Schoonheidsspecialiste Evelien Leijten: “Ja, het is zeker goed om in de winter voor andere producten te kiezen, omdat je huid in deze periode waarschijnlijk ook andere behoeftes heeft. Maar het is sowieso goed om regelmatig je huidverzorgingsritueel onder de loep te nemen.”

Zo kun je overwegen om elke keer als je dag of nachtcrème op is, te kijken of je weer hetzelfde product moet kopen: “Is je huid droog, dan kies je in eerste instantie voor een vette of vochtinbrengende crème. Maar als je dat probleem eenmaal opgelost hebt, kun je bijvoorbeeld weer gaan werken aan het verstevigen van je huid of het verminderen van pigmentvlekken. En dan zul je je producten ook moeten aanpassen. Je verlegt de prioriteiten van je huid, maar dat staat helemaal los van de periode van het jaar. “

Vollere crème

Toch kies je in de herfst of winter al snel voor een ‘vollere crème’: “Hij hoeft niet per se voller te zijn. Koudere temperaturen en de cv-ketel die hoger staat kunnen een droge huid veroorzaken. Daardoor ben je geneigd om automatisch naar een vettere crème te grijpen, maar dit geldt zeker niet voor elk huidtype.”

“Het seizoen speelt natuurlijk wel een rol, maar uiteindelijk is elke huid weer anders. Er is geen standaard protocol en soms kan een volle crème ook juist weer te veel van het goede zijn.”

In plaats van een vollere crème kun je het ook in een andere hoek zoeken: “Je hoeft niet gelijk een andere crème te kiezen. Je kunt ook je huidverzorgingsritueel aanpassen door bijvoorbeeld vaker een voedend masker te gebruiken.”

Chemische peeling

Draait het in de zomer meer om het tegengaan van pigmentvlekken, in de winter speelt ‘peelen‘ vaak de hoofdrol: “Omdat er weinig zon is, is deze periode ideaal voor een chemische peeling. Maar als dit net iets te heftig is, kun je ook met behulp van alpha-hydroxyzuren (AHA-peeling) of bèta-hydroxyzuren (BHA-peeling) weer glans aan je gezicht geven.”

SPF

Waar je niet aan moet tornen is je zonnebrandcrème: “Uv-stralen zijn er altijd en die zorgen uiteindelijk voor huidveroudering. Dat betekent dat je elke dag, dus ook in de winter, je huid zult moeten beschermen tegen de zon. Gebruik minimaal factor 15, maar de voorkeur gaat zelfs uit naar een SPF 25 of zelfs 30.”

Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die je niet alleen beschermen tegen de zon, maar ook gelijk als primer dienen: “Hiermee zorg je niet alleen een goede basis voor je make-up, maar bescherm je tegelijkertijd je huid. De truc is echt om je gezicht, hals en decolleté van een SPF te voorzien, op welke manier dan ook. Zo hou je je huid gewoon veel langer mooi.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Dus: Stel je vraag.

Furrow op Instagram