arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
spf-winter-1

Welke SPF moet je in de winter gebruiken?

In de zomer ligt het voor de hand dat je een hoge beschermingsfactor moet gebruiken. Maar hoe zit dat eigenlijk in de winter? En wanneer wordt het weer tijd om een hogere SPF te gaan gebruiken? Esthetisch arts Stephan Marks: “In de winter moet SPF 15 voldoende zijn, tenzij je op skivakantie gaat, of een zonvakantie hebt geboekt.”

De SPF (staat voor Sun Protection Factor) geeft de mate van bescherming aan tegen verbranden door uv-stralen. Daarbij moet je wel altijd rekening houden met je huidtype. “En het zegt trouwens alleen iets over de bescherming tegen uvb, en niets over UVA. En laat de uva nu juist verantwoordelijk zijn voor huidveroudering.”

spf-winter-2

Zonnebrandcrème in de winter

Tijdens de wintermaanden hoef je je ook minder zorgen te maken over de uvb, omdat deze stralen grotendeels worden tegengehouden door de wolken. “Maar dat geldt niet voor uva, want deze gaan overal doorheen. Daarom zul je je ook als het bewolkt is, of regent tegen uva moeten beschermen. Door de stand van de zon is de intensiviteit van uva in de winter wel lager, maar als je de hele dag buiten bent, of op een zonnige dag een wandeling gaat maken in het bos, zul je wel zonbescherming moeten gebruiken.”

Een dagcrème met SPF is natuurlijk een goed begin, maar wil je je echt goed beschermen dan kies je voor een zonnebrandcrème met uva- en uvb-bescherming. “Voor een dagcrème, maar natuurlijk ook voor een aparte zonnebrandcrème loopt de activiteit al na twee uur terug. Minerale make-up met SPF en antioxidanten kunnen ook voor extra bescherming van je huid zorgen. En je kunt natuurlijk je je dag- of zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aanbrengen, maar of je dat doet…”

In de herfst en winter red je het dus wel met factor 15, maar zodra het voorjaar wordt, zul je moeten overstappen op een zonnebrandcrème met SPF 30 of het liefst nog hoger. “Het blijft gewoon het beste om het hele jaar een hoge zonbescherming te gebruiken. Dan loop je ook geen risico dat je in april per ongeluk nog met een SPF 15 aan het smeren bent.”

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Dus: stel je vraag

Furrow op Instagram