arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
welke-fillers-zijn-er

Welke fillers zijn er? En hoe weet ik welke goed is?

Welke fillers zijn er? En hoe weet je of een filler ook daadwerkelijk goed is?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Er zijn bijna 150 verschillende merken op de markt en het is dan ook van een afstand best lastig om te bepalen welke hyaluronzuur (!) fillers ook echt goed zijn. Het lijkt misschien verstandig om te kiezen voor een filler met een CE-markering, het keurmerk voor medische hulpmiddelen, maar eze markering wil nog niet zeggen dat de veiligheid gegarandeerd is. Het geeft alleen aan dat de filler is getest en aan de minimale veiligheidseisen voldoet.”

Daarnaast kun je ook kijken naar fillers met een zogenoemde FDA- (Food and Drug Administration) goedkeuring. “Het vergt wel wat research om te achterhalen welke merken deze goedkeuring hebben, maar met hyaluronzuurfillers van Juvéderm of Restylane weet je zeker dat je goed zit.”

welke-fillers-zijn-er-2

Welke fillers zijn veilig?

Zowel voor Juvéderm als Restylane geldt namelijk dat beide bedrijven veel onderzoek hebben gedaan naar de veiligheid van hun fillers. “Er is vaak jarenlange research aan voorafgegaan, voordat ze hun fillers daadwerkelijk op de markt hebben gebracht. Ook is er veel geld geïnvesteerd in verschillende studies om zo een duidelijk beeld te kunnen geven over de diverse producten in hun assortiment.”

Je hebt trouwens niet zomaar invloed op de filler die jouw cosmetisch arts gebruikt: “Mocht je echt een specifieke voorkeur voor een bepaald merk hebben, dan zul je dat van tevoren duidelijk moeten aangeven. Een cosmetisch arts werkt meestal maar met een beperkt aantal merken.”

En dat beperkt assortiment heeft als bijkomend voordeel dat de arts ervaring kan opdoen met de specifieke filler. Stephan: “Het gaat vaak om subtiele verschillen, maar hoe vaker je met één merk werkt, hoe meer je je gevoel je krijgt voor wat je wel en niet kan doen.”

Ook een hoge prijs voor een fillerbehandeling wil niet gelijk zeggen dat de gebruikte fillers goed zijn: “Restylane en Juvéderm verschillen qua inkoop niet in prijs. Het zijn de twee duurste fillers, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat voor een behandeling met (goedkopere) fillers uiteindelijk net zo veel wordt berekend.”

welke-fillers-zijn-er-3

Verschillende soorten fillers

Naast verschillende merken zijn er ook nog verschillende soorten fillers. “Toch zijn het meestal wel dezelfde ingrediënten die gebruikt worden en het gaat vaak alleen om een dunnere of dikkere variant. Je hebt dan ook als arts vaak een voorkeur voor een bepaald merk, maar wil je daarnaast toch nog één ander merk kunnen aanbieden. Alleen een heel scala aan fillers is nu ook weer niet nodig.”

En zelfs als je voor de meest veilige filler kiest, kun je nog steeds niet alle risico’s helemaal uitsluiten: “Eventuele complicaties hoeven namelijk niet aan het product te liggen. Het kan ook zijn dat de arts een fout maakt, of dat je toch anders reageert op een bepaalde filler dan verwacht.”

Furrow op Instagram