arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
chemische-peeling-laser-3

Welke behandeling gaat dieper in de huid: een laser of een chemische peeling?

Ik twijfel tussen een laser of een chemische peeling. Welke behandeling gaat dieper?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Er zijn zo veel verschillende lasers, je kunt ze moeilijk allemaal over één kam scheren.” En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een chemische peeling. “Het is dan ook lastig om de twee behandelingen met elkaar te vergelijken. De diepte van de laser wordt primair bepaald door de golflengte en bij een chemische peeling door de hoeveelheid zuur.”

“Het verschil tussen een laser en een chemische peeling is dat je bij een peeling 100% van het huidoppervlakte behandelt en bij de fractionele laser maar een gedeelte.”

Laser

Toch zegt dat uiteindelijk nog niet alles over de diepte van de behandeling. “Bij een laser hangt dat natuurlijk ook af van de hoeveelheid energie die er gebruikt wordt. Hoe meer energie, hoe dieper je in de huid komt.” Maar ook het aantal pulsen speelt hierbij een rol. “Hoe meer flitsen je op exact dezelfde plek geeft, hoe dieper de laserbehandeling.”

1540 mag dan minder indrukwekkend klinken dan 10640, toch dringt de 1540-laser dieper in de huid door dan de CO2-laser met een golflengte van 10640 nM. “Je zou verwachten dat hoe langer de golflengte, hoe dieper, maar het is juist omgekeerd.”

Maar let op: dieper betekent namelijk niet altijd beter. “Dat geldt zeker voor een laser. Een CO2-laser mag dan oppervlakkig zijn, hij is wel heel effectief.”

Het is het huidprobleem dat uiteindelijk het soort laser (en de diepte!) bepaalt. “Als je alleen de structuur van je huid wilt verbeteren of je poriën wilt verkleinen dan volstaat een oppervlakkige behandeling, terwijl je voor het vertsrakken van je huid waarschijnlijk eerder bij de 1540-laser uitkomt.”

Chemische peeling

De diepte van een chemische peeling wordt grotendeels bepaald door het zuur dat tijdens de behandeling gebruikt wordt. “Oppervlakkige peelings, zoals bijvoorbeeld een peeling met alphahydroxyzuur en of die met salicylzuur gaan meestal veel minder diep een TCA-peeling of een fenol peeling.”

Toch is het voornamelijk de hoeveelheid zuur die bepaalt hoe diep een chemische peeling gaat: “De concentratie van de vloeistof zegt met name iets over de snelheid waarmee het zuur in de huid doordringt, maar niet over de intensiviteit van de peeling. Je kunt namelijk met een TCA-peeling van 15% net zo diep in de huid dringen als met 30%. 

Hoe dieper je gaat, hoe effectiever de peeling.“Maar ook hoe meer risico.” Het is dan ook belangrijk om je huid goed voor te bereiden. “Bij een laser is dit trouwens minder belangrijk dan bij een chemische peeling. Bij een vaatlaser of OPL is namelijk helemaal geen voorbereidingstijd nodig.”

Laser vs. chemische peeling

Soms valt er trouwens helemaal niks te kiezen. “Als er sprake is van een zwangerschapsmasker wil je het hele huidoppervlak behandelen en dan is een laser minder geschikt. En voor het verminderen van couperose kom je toch vaak bij een OPL of vaatlaser terecht.”

En ook een combinatie van behandelingen is soms nodig: “Bij diepe rimpels en verslapping van de huid is soms een chemische peeling in combinatie met de fractionele laser nodig om het gewenste resultaat te kunnen bereiken.Of een combinatie van verschillende lasers, dat kan natuurlijk ook.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram