arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zonneallergie-2

Wat te doen tegen zonneallergie?

Wat te doen tegen zonneallergie?

Dermatoloog Menno Gaastra: “Zonneallergie wordt met een duur woord ook wel polymorphe lichterupsie genoemd, afgekort PMLE. Hoewel de kans groot is dat je in de zomer last hebt van roodheid, bultjes, uitslag en/of jeuk, zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk allergisch zijn voor de zon. Bij een zonneallergie heb je namelijk altijd klachten van uv-straling, zowel in de zomer als in de winter.”

Heb je alleen tijdens de zomermaanden last van ‘zonneallergie’, dan is het toch een kwestie van je huid laten wennen aan de zon. “Als je het echt rustig opbouwt en je huid langzaam laat wennen aan de zon, dan krijg je geen allergie.”

zonneallergie

Zonneallergie

De bultjes, uitslag en jeuk waar je tijdens de zomervakantie mee te maken krijgt, zijn vaak een reactie van de huid op de hoge temperaturen in combinatie met toch te veel zon. “Het meest belangrijke is het opbouwen als je op vakantie bent. Dus niet de hele dag in de zon, minimaal factor 30 gebruiken en je trouw om de twee uur insmeren.”

En ook al zoek je regelmatig de schaduw op vooral op vakantie, ben je van de één op andere dag toch ongemerkt veel in de zon. Menno: “ Je huid krijgt geen tijd om te wennen, maar ook niet om te herstellen. Want na een dag met heel veel zon, is de kans groot dat je de volgende dag weer op een strandstoel een boek aan het lezen bent. En dat 14 dagen lang.”

zonneallergie-3

Zonneallergie-pillen

Het maakt trouwens niet uit voor welke zonnebrandcrème je kiest. “Het kan altijd zijn dat je reageert op bestanddelen in een zonnebrandcrème, maar dit staat meestal los van een eventuele zonneallergie.”

En ook de keuze tussen een chemische of natuurlijke filter is niet van invloed op je ‘zonneallergie’: “De natuurlijke zonnefilters laten meestal een witte waas achter, waardoor uiteindelijk de zonnebrandcrèmes met een chemisch filter toch makkelijker in gebruik zijn.” 

Heb je echt enorme last van rode bultjes, huiduitslag en jeuk dan bieden antiallergiepillen uitkomst: “Als je de week voordat je op vakantie gaat Fexofenadine slikt en je houdt je aan de zonadviezen, dan heb je er waarschijnlijk weinig last van. En ook pillen tegen malaria willen weleens uitkomst bieden.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Marc Inbane Natural Tanning Spray winnen ter waarde van 40 euro. Kortom: stel je vraag.

 

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram