arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
beste-zonnebrandcreme

Wat is de beste zonnebrandcrème?

Wat is de beste zonnebrandcrème?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Een zonnebrandcrème met uva- en uvb-bescherming is niet meer genoeg, je zonnebrand moet tegenwoordig ook bescherming bieden tegen violet en blauw licht, oftewel: High Energy Visible Light.”

Van violet en blauw licht wordt steeds duidelijker dat het net zo goed verantwoordelijk is voor veroudering van je huid. “HEV-licht kan namelijk net zo veel schade aanbrengen als uva en uvb samen. Daarbij heeft HEV zelfs een iets langere golflengte, waardoor het dieper in de huid doordringt. Minimaal 50% van alle huidbeschadiging wordt dan ook veroorzaakt door het violet en blauw licht.” 

Blauw licht

Natuurlijk is het niet zo dat je nooit meer in de zon mag zitten, maar overdrijven is ook een kunst. “Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, zitten we massaal in de zon. En dat zijn nu juist de momenten waarop je het grootste risico loopt om te verbranden.”

Warmte van de zon

En dan is er nog het punt van de opwarming van de huid door de zon, die ook voor veroudering kan zorgen. Stephan: “Zowel uv-stralen als HEV kunnen inderdaad voor warmteontwikkeling zorgen. Voor de huid heeft dit echter nauwelijks tot geen impact. Het wordt gecompenseerd door zweet en daarnaast is de warmte zo gering dat hij al weer snel verdwijnt.”

Er is geen enkel excuus om je niet maximaal te beschermen tegen de zon. Zelfs niet als het gaat om de aanmaak van vitamine D.  “Je kunt je vitamine D ook op peil houden met vette vis. Eet minimaal één keer per week zalm, makreel of haring en dan ben je er al. Daar heb je geen zonlicht voor nodig.”

En hoe populair een bruin kleurtje dan ook mag zijn, je huid doe je er geen plezier mee. “Een gezonde bruine kleur bestaat niet. Het is juist een teken dat je huid te veel zon heeft gehad. Preventie is natuurlijk het meest saaie werk van de geneeskunde, maar het is wel het goedkoopste en het meest dankbare.

“Af en toe een beetje zon (buiten de piekuren) kan echt geen kwaad, mits je je maar goed beschermt. En hou het dan dus niet alleen bij een bescherming tegen uva en uvb.”

Furrow op Instagram