arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Meest veilige filler

Wat is de meest veilige filler?

Wat is de meest veilige filler?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Zonder enige twijfel Juvéderm, maar ook Restylane is een zeer betrouwbaar merk.” Wil je er zeker van zijn dat een filler veilig is, kies dan in ieder geval voor een merk dat is goedgekeurd door de FDA. “De kwaliteit van deze fillers is enorm hoog en daar komt bij dat er ook uitgebreid onderzoek naar eventuele complicaties is gedaan. Je moet natuurlijk niet meteen van het meest slechte scenario uitgaan, maar een veilige filler is een filler die je ook weer snel kan oplossen als er iets fout gaat.”

Nogmaals, de kans dat het gebeurt is heel klein, maar als het gebeurt, dan is het essentieel dat je de filler weer kan oplossen.

Het advies is dan ook om nooit te bezuinigen op de veiligheid van fillers, vooral bij het gevoelige gebied rondom je ogen waarbij er een (minimale) kans is op blindheid. Maar ook bij een behandeling elders in het gelaat is deze bijwerking mogelijk. “Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit. Kies niet voor een low budget of alternatief merk, waar weinig tot geen onderzoek naar is gedaan. En zorg ervoor dat je hem ook altijd weer kan oplossen, dus gebruik bij voorkeur een hyaluronzuurfiller. Maar ook de injectietechniek, de juiste canule en kennis van de anatomie (bloedvaten) verkleinen het risico op fillercomplicaties."

Blind na fillers

Wereldwijd zijn er inmiddels al 150 gevallen van blindheid na een fillerbehandeling gemeld. “Een uitgebreid noodprotocol, de juiste medicatie om de filler ter plekke op te lossen (hyaluronidase) en een schriftelijke samenwerking met een oogarts is een greep uit de maatregelen die je als arts moet treffen om blijvende gevolgen tot een minimum te beperken.”

De keuze voor de arts speelt dus wel degelijk een rol: “Hopelijk overkomt het jou niet, maar als de situatie zich voordoet, moet je als arts exact weten wat je moet doen.”

Met behulp van de juiste medicijnen kun je namelijk een hoop leed voorkomen. “Alle bloedvaten in je gezicht staan in verbinding met elkaar. Hierdoor is er zelfs een kans op blindheid bij het opvullen van de neus-lippenplooi.“ Ondraaglijke pijn of het acuut wit worden van de huid kunnen een signaal zijn dat je in een bloedvat zit. "Met als gevolg mogelijke blindheid. Of een herseninfarct. Nogmaals, de kans dat het gebeurt is heel klein, maar als het gebeurt, dan is het essentieel dat je de filler weer kan oplossen.”

Een ervaren arts die precies weet hoe te handelen, is in bovenstaande situaties belangrijk, maar hierdoor wordt de prijs van de behandeling waarschijnlijk ook hoger: “Je betaalt uiteindelijk ook voor de kennis en ervaring van de arts. En dat zie je inderdaad (gedeeltelijk) terug in de prijs.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram