arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zonnebrandcrème lent

Wat is de beste zonnebrandcrème voor de lente?

"Ik gebruik een dagcrème met SPF 15, maar is deze ook goed genoeg voor de lente? Of moet ik in het voorjaar overstappen op een hogere beschermingsfactor?"

Anouk Geurts: “In principe is SPF15 voor de lente genoeg, tenzij je intensief met je gezicht in de zon gaat of een vakantie hebt geboekt. Maar het verschilt natuurlijk ook per huidtype. Verbrand je niet of nauwelijks, dan is factor 15 voldoende, maar heb je een lichte huid die snel verbrandt, dan is het vaak verstandiger om toch voor factor 30 te kiezen."

SPF staat voor Sun Protection Factor en beschermt je tegen verbranding door uv-stralen. "Het is belangrijk om te weten dat een SPF je alleen beschermt tegen uvb, maar niet tegen uva. Gebruik daarom bij voorkeur een (zonnebrand)crème met zowel een uva- als uvb-filter, maar daarnaast ook nog het DNA van je cellen beschermt en pigmentvlekken voorkomt."

SPF 30

Je huid heeft ook een natuurlijk beschermingsmechanise. "Gemiddeld duurt het ongeveer 20 minuten voordat je verbrandt, maar zelfs als de zon niet schijnt, zul je je moeten beschermen."

Een dagcrème, primer of foundation met SPF 15 is al een stap in de goede richting, maar zodra je echt gaat zonnen doe je er toch verstandig aan om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken. "Op zonnige dagen zou je er ook voor kunnen kiezen om je dagverzorging achterwege te laten en alleen een zonnebrandcrème te gebruiken."
Tegenwoordig zijn er namelijk ook heel veel zonproducten die meer doen dan alleen je huid beschermen en ook een verzorgende functie hebben. "Het kan zijn dat de textuur net even iets anders aanvoelt of dat hij iets meer glimt, maar als je niet te veel producten wilt gebruiken, dan is het de ideale oplossing. Vooral nu het voorjaarszonnetje zich steeds vaker (onverwacht) laat zien."

En maak je geen zorgen, zelfs met een hoge beschermingsfactor word je nog steeds bruin. Anouk: "Het is een fabel dat je geen kleurtje krijgt als je SPF 30 of hoger gebruikt. Er bestaan geen producten die je 100% beschermen. Een SPF 15 behoedt je voor 93% tegen uvb-straling, een SPF 30 voor 97%. Je wordt dan ook gewoon bruin, zelfs met factor 50. Het proces duurt alleen wel langer, je kleurt natuurlijk wel minder snel."

Furrow op Instagram