arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
pigmentvlekken crème bleken

Wat is de beste crème om pigmentvlekken te bleken?

In de zomer heb ik weer meer last van pigmentvlekken gekregen. Wat is de beste crème om pigmentvlekken te bleken?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Hydrochinon crème is misschien wel de beste crème voor het bleken van pigmentvlekken, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing."

Ondanks dat je hydrochinon crème zonder recept in het buitenland kunt kopen, is het namelijk verstandig om niet al te luchthartig met het gebruik om te gaan: "Hydrochinon remt alle pigmentcellen, wat betekent dat niet alleen pigmentvlekken lichter worden, ook de huid die eromheen bleker kan worden."

"Triple crème bevat hydrochinon 5%, vitamine A-zuur 0,05% én triamcinolon. Deze combinatie is heel effectief tegen alle soorten pigmentvlekken (melasma).

Pigmentvlekken bleken

Ook bij huidtype 3, 4 of in het geval van een zwangerschapsmasker is hydrochinon ook niet altijd de beste crème. "Vooral bij donkere huidtypes moet je heel voorzichtig zijn met het bleken van pigmentvlekken. De kans bestaat dat je huid te bleek wordt, maar het kan ook zijn dat je met hydrochinon crème het pigment nog meer activeert. Hetzelfde geldt voor een melasma. Als alternatief wordt vaak een crème met azelaïnezuur geadviseerd, maar als je een gevoelige huid hebt, is de kans op irritatie groot."

Triple crème

Dat is ook de reden dat de zogenoemde triple crème steeds vaker wordt ingezet bij het bleken van pigmentvlekken: "Deze crème bevat hydrochinon 5%, vitamine A-zuur 0,05% én triamcinolon. De combinatie is niet alleen heel effectief tegen alle soorten pigmentvlekken (melasma), maar als je gevoelig bent voor azelaïnezuur is de triple crème heel prettig in gebruik."

Vitamine A-zuurcrème, hydrochinon en triamcinolon

Vitamine A-zuur versterkt de werking van de hydrochinon, waardoor pigmentvlekken verminderen, terwijl triamcinolon eventuele bijwerkingen (rode huid, schildering en jeuk) tegengaat. "Hou er rekening mee dat je deze triple crème niet onbeperkt kunt blijven gebruiken. Als je pigmentvlekken minder zijn, kun je Differin gebruiken ter onderhoud."

Natuurlijk in combinatie met een zonnebrandcrème: "Op die manier doe je er echt alles aan om te voorkomen dat het pigment weer actief wordt. Wees extra voorzichtig met het najaarszonnetjes, maar bijvoorbeeld ook als je op wintersport gaat. Op dat soort onbewaakte momenten is de kans op pigmentvlekken groot."

Furrow op Instagram