arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vitamine C serum

Vitamine C-serum 's ochtends of 's avonds?

Wat is het beste moment om een vitamine C-serum te gebruiken, 's ochtends of 's avonds? En kun je hem combineren met vitamine A-zuurcrème?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Op welk moment je een vitamine C-serum het best kunt gebruiken hangt samen met het huidprobleem dat je wilt behandelen. Als je het serum alleen gebruikt tegen huidveroudering of als ontstekingsremmer dan is één keer per dag voldoende, bij voorkeur 's avonds. Wil je hardnekkig pigment zoals een melasma verminderen, dan heb je geen keuze en zul je een vitamine C-serum twee keer per dag moeten gebruiken, zowel 's ochtends als 's avonds."

En zelfs als je geen specifieke (huid)klachten hebt, kan je niet zonder vitamine C. "Het is één van de meest krachtige antioxidanten, dus hij is van groot belang, alsof je duizend sinaasappels tegelijk op je huid aanbrengt. Maar zeker in het geval van rosacea kan je niet zonder je dagelijkse dosis vitamine C."

Vitamine C

Hou er alleen wel rekening mee dat niet niet elke vitamine C hetzelfde is: "Er zijn inderdaad verschillende soorten vitamine C. Zo is er ascorbinezuur, ook wel bekend als L-ascorbinezuur en dit vindt je veel terug in huidverzorgingsproducten. Deze vorm van vitamine C exfolieert oppervlakkig pigment en draagt bij aan een egale huid." En dan is er ook tetrahexyldecyl ascorbate. "Deze vorm is nog belangrijker, aangezien hij de vorming van nieuw pigment remt en ondertussen ook de aanmaak van collageen stimuleert en huidveroudering tegengaat."

De stabiliteit blijft echter een hekel punt. "Licht, lucht en uv-stralen zorgen ervoor dat hij zijn werking verliest." Aangezien vitamine C ook een beschermende functie heeft, zou je een serum ook overdag kunnen gebruiken. "Hij beschermt je inderdaad tegen uv-stralen, maar wordt tegelijkertijd ook afgebroken door de zon."

En dus wordt er alles aan gedaan om instabiliteit te voorkomen: "C-Bright van ZO Medical is watervrij en de vitamine C wordt pas geactiveerd zodra hij in aanraking komt met je huid. Dit komt de houdbaarheid ten goede en de vitamine behoudt zijn kracht. Maar zelfs voor dit product geldt, als je kan kiezen, gebruik hem dan bij voorkeur 's avonds."

Vitamine C 's avonds

En je hoeft je vitamine A-zuurcrème ook niet te laten staan. "Je kunt de producten gewoon samen gebruiken, ze bijten elkaar niet." De volgorde speelt trouwens wel een rol: "In principe is het advies om een crème op recept als eerste aan te brengen. In het geval van vitamine A-zuurcrème kun je ze gewoon over elkaar heen smeren, maar begin met vitamine A en daarna pas een serum of crème met vitamine C."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram