arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine-a-zuurcreme-ogen-2

Vitamine A-zuurcrème tijdens de zwangerschap

Mag je vitamine A-zuurcrème tijdens de zwangerschap gebruiken?

Jaap Bastiaans, JC-Imp: “Het is eigenlijk heel simpel. Volgens de medische richtlijnen mag je geen vitamine A-zuurcrème gebruiken tijdens de zwangerschap. Van oraal ingenomen retinoïden is bekend dat ze kunnen leiden tot aangeboren misvormingen van het kind. Het advies is dus om dit risico niet te nemen. Maar dat geldt trouwens niet alleen voor vitamine A-zuurcrème, maar ook voor producten met retinol.”

Een te hoge dosering van vitamine A (in welke vorm dan ook!) zul je dan ook moeten voorkomen tijdens de zwangerschap. “Over het effect van smeren is niet zo veel bekend, maar als het voor orale inname geldt, kun je er niet van uitgaan dat een vitamine A-crème veilig is tijdens de zwangerschap.”

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Aangezien retinol hetzelfde effect op je huid heeft als vitamine A-zuurcrème, zul je dit ingrediënt ook zo veel mogelijk tijdens je zwangerschap moeten vermijden. “Vanuit de cosmeticawetgeving is het (nog) niet verboden om huidverzorgingsproducten met hoge dosering retinol te gebruiken tijdens zwangerschap (of borstvoeding), maar retinol wordt door je huid omgezet in tretinoïne, dus ook hiervoor geldt dat je het beter niet kan gebruiken.”

vitamine-a-zuurcreme-ogen

Alternatief vitamine A-zuurcrème

En dus zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar een alternatief: “Er zijn helaas weinig tot geen ingrediënten die hetzelfde huidverbeterende effect op je huid hebben als vitamine A-zuurcrème of producten met veel retinol.” 

Dat betekent trouwens niet dat je tijdens je zwangerschap alles maar moet laten varen. “Je kunt natuurlijk wel de schade zo veel mogelijk beperken. Je kunt ervoor zorgen dat de conditie van je huid niet achteruitgaat en natuurlijk is het ook verstandig om er alles aan te doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen.”

Vitamine C

In plaats van vitamine A, zou je je bijvoorbeeld vitamine C kunnen gebruiken. “Deze vitamine zorgt ervoor dat je cellen beter gaan functioneren. Je vindt een stabiele vorm van vitamine C in ZO Medical C-Bright. ZO Medical Brigthalive heeft daarnaast als voordeel dat het de melamineproductie remt.”

Zodra je gestopt bent met de borstvoeding kun je weer starten met vitamine A-zuurcrème: “Of als je geen borstvoeding geeft, kun je natuurlijk na de bevalling meteen beginnen. Je zult er alleen wel rekening mee moeten houden dat je het weer moet opbouwen.”

Als je zo lang geen retinol crème of tretinoïne hebt gebruikt, is de kans groot dat je weer last krijgt van een rode huid en/of schilfering. “Je moet opnieuw die gewenningsperiode door, maar meestal als je voor je zwangerschap al vitamine A-zuurcrème of producten met retinol hebt gebruikt, hoef je niet helemaal van voor af aan te beginnen.”

Furrow op Instagram