arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
slappe-hals-2

Mag je vitamine A-zuurcrème gebruiken als je een gevoelige huid hebt?

Vitamine A-zuur mag dan voor huidverjonging zorgen, de bijbehorende bijwerkingen van de crème zijn niet gering. Roodheid, jeuk en schilfering zijn aan de orde van de dag. Cosmetisch arts Bart Biermans: “De bijwerkingen van vitamine A-zuurcrème kunnen soms zo heftig zijn, dat het bijna vergelijkbaar is met een allergische reactie.”

“Heb je een gevoelige huid en komt het regelmatig voor dat je een crème niet goed kan verdragen, dan zal dat met vitamine A-zuurcrème waarschijnlijk niet anders zijn. Dan moet je je er misschien gewoon bij neerleggen dat het niet jouw product is.”

Gevoelige huid

Zeker als je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk om het gebruik van vitamine A-zuurcrème rustig op te bouwen. “Maar zelfs als je heel weinig crème gebruikt en je je aan een goed opbouwschema houdt, bestaat er altijd de mogelijkheid dat je gewoon te gevoelig bent.”

Zolang je volhoudt, kun je natuurlijk altijd kijken of het niet gewoon een kwestie van wennen is. Zijn de bijwerkingen heel extreem, dan is het misschien toch beter om even te stoppen met vitamine A-zuurcrème. “Je wilt te allen tijde voorkomen dat je je huid uit balans brengt. Soms is de beste optie om tijdelijk te stoppen en je huid even helemaal tot rust te laten komen, om daarna het gebruik weer rustig op te bouwen. Nog rustiger dan je al deed.”

Couperose

Omdat vitamine A-zuurcrème de doorbloeding van je huid stimuleert, kan bijvoorbeeld couperose ook tijdelijk verergeren: “Je kunt het ook positief bekijken, want als je gesprongen bloedvaatjes beter zichtbaar zijn, dan kun je ze ook effectiever behandelen met een laser.”

Helemaal in het geval van een gevoelige huid, is het belangrijk om je te houden aan een (professioneel) opbouwschema: “De begeleiding van een arts is geen overbodige luxe. Het verschilt natuurlijk per persoon en je kunt het op verschillende manieren opbouwen, maar je kunt beginnen door één keer per week de laagste concentratie tretinoïnecrème 0,02% te gebruiken en dit in een periode van 6 maanden langzaam uit te breiden.”

Alternatieven

Maar zelfs als je rustig opbouwt, kan het zijn dat je huid erg gevoelig is en de vitamine A-zuurcrème echt niet kan verdragen. Bart: “Dan zul je op zoek moeten naar andere manieren van huidverbetering, zoals bijvoorbeeld mesotherapie, Restylane Skinboosters of lasertherapie.” Natuurlijk bestaat hier ook de kans dat je huid gevoelig reageert. “Het voordeel is wel dat het bij een behandeling meestal gaat om een tijdelijke reactie, in plaats van dat je maanden achter elkaar met een rode, gezwollen huid rondloopt.”

Furrow op Instagram