arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Sculptra-filler

Verschil Sculptra en een filler met hyaluronzuur?

Wat is het verschil tussen Sculptra en een filler met hyaluronzuur?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Het verschil met een filler met hyaluronzuur is dat Sculptra een semipermanente filler is op basis van natuurlijk melkzuur die de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleert en op deze manier volumeverlies corrigeert en rimpels vermindert."

Een ander verschil met een hyaluronzuurfiller is dat Sculptra langer aanhoudt. "Het resultaat van de behandeling is ongeveer 24 maanden zichtbaar." Vooral als je op 'natuurlijke wijze' een geleidelijk, maar vooral langdurig resultaat wilt, is Sculptra het overwegen waard. "Sculptra is een zogenoemde biostimulator, wat wil zeggen dat deze filler collageen stimulerende eigenschappen heeft. In plaats van fijne lijntjes en rimpels op te vullen met hyaluronzuur, stimuleert Sculptra de aanmaak van collageen. Dit heeft als voordeel dat het (eind)resultaat zich heel geleidelijk laat zien, waardoor het vaak minder snel opvalt dat 'iets' hebt laten doen."

En dat is tegelijkertijd ook het nadeel van Sculptra: "De voorspelbaarheid is bij een filler met hyaluronzuur vele malen groter. De aanmaak van collageen verschilt namelijk per persoon." Leeftijd speelt hierin een belangrijke factor. Stephan: "Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je aanmaakt. Hoe je op de behandeling reageert is niet te voorspellen, maar dat de aanmaak van collageen persoonafhankelijk is en hiermee ook het resultaat van de behandeling is een feit."

Het aantal behandelingen met Sculptra is dan ook van tevoren niet te voorspellen. "Het is echt leeftijdsgebonden. Ook het volumeverlies hangt daar vaak mee samen. Dat betekent dat hoe ouder je bent, hoe meer behandelsessies er nodig zijn. Meestal ben je onder de veertig met één flacon Sculptra klaar, terwijl je bij vijfenvijftig+ moet rekenen op ongeveer vier sessies, met tussenposes van minimaal 6 weken. Je bent met deze behandeling bijna nooit in één keer klaar."

Nadelen Sculptra

Een ander nadeel van Sculptra is dat je iets minder nauwkeurig kunt werken dan met een hyaluronzuurfiller: "Sculptra is met name geschikt als je over je hele gezicht meer volume wilt geven. Omdat het zich meer verspreidt kun je nooit tot op de millimeter nauwkeurig vorm geven aan het gezicht. Wil je bijvoorbeeld alleen volume aanbrengen op een specifiek gedeelte van het jukbeen, of lachrimpels rond de mond verminderen, dan is een hyaluronzuurfiller uiteindelijk beter."

"Nadeel is ook dat je bepaalde gebieden niet kan én mag behandelen met Sculptra, zoals de lippen, onder je ogen en de frons. Daarnaast moet je in een aantal gebieden ook echt terughoudend zijn met biostimulatoren, zoals rond de mond. Mochten er complicaties optreden zoals het ontstaan van onderhuidse knobbeltjes, dan is dit soms lastig deze weg te krijgen."

En Sculptra brengt ook huiswerk met zich mee: "Na de behandeling is het belangrijk om je gezicht in ieder geval vier weken lang twee keer per dag 5 minuten te masseren om knobbeltjes te voorkomen. Dit vraagt om discipline en doorzettingsvermogen."

Ook als je stiekem nadenkt over een facelift, is het misschien een goed idee om je heil te zoeken in fillers met hyaluronzuur: "Vanwege de overmatige hoeveelheid aanmaak van collageen, kan het zijn dat de operatie lastig(er) wordt." Net als bij Radiesse wordt er bij een behandeling met Sculptra ook nog eens onderhuids littekenweefsel aangemaakt, wat nooit weg zal gaan. "Er zal altijd een restant collageen achterblijven. Dat is in principe geen enkel probleem, als je geen facelift overweegt. Helaas kun je dit natuurlijk niet altijd voorspellen, maar het is wel iets waar je van tevoren over moet nadenken. Maar het is niet gezegd dat een facelift onmogelijk is na Sculptra, het is alleen wel lastiger."

Kosten Sculptra

Omdat Sculptra een semipermanente filler is (en dus langer blijft zitten!) lijkt Sculptra op papier ook goedkoper dan fillers. "Toch kun je de kosten van de twee behandelingen niet met elkaar vergelijken. Vanwege de onvoorspelbaarheid van Sculptra weet je van tevoren niet exact hoeveel flacons je nodig hebt. Het kan zijn dat je niet goed reageert en blijken er toch meer behandelsessies nodig te zijn voor een optimaal resultaat. De kosten mogen geen reden zijn om voor Sculptra te kiezen."

Voor een behandelingstraject met Sculptra dat uit één of meer sessies bestaat betaal je gemiddeld 625 euro per flacon.

Furrow op Instagram