arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
rosacea-couperose

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose?

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose?

Stephan Marks: “Rosacea is een ontsteking van de huid die alleen in het gezicht voorkomt. Je kunt deze huidaandoening herkennen aan rode wangen en kleine, gesprongen vaatjes, puistjes en een verdikking van de huid. Bij een milde vorm van rosacea lijkt het alsof je net iets te lang in de zon hebt gezeten. Deze welbekende rode gloed op de huid ontstaat doordat de bloedvaten in je gezicht constant onder druk staan.”

Couperose is een huidaandoening waarbij er sprake is van vaatverwijding. De onderliggende (gesprongen) bloedvaatjes zijn zichtbaar door de huid (lees: rode wangen, neus of vlekken). Je kunt alleen last hebben van deze gesprongen vaatjes, maar couperose kan ook een onderdeel van de rosacea zijn.”

rosacea-couperose-2

Verschil rosacea en couperose

Je kunt rosacea wel behandelen, maar helaas niet genezen. Stephan: “Een combinatie van de antibacteriële crème Metronidazol, huidverzorgingsproducten met retinol en een goede zonnebrandcrème kun je de rosacea onder controle houden.

Zowel voor rosacea, als voor couperose geldt dat je zo veel mogelijk milde producten moet gebruiken. “Scrubben is uit den boze en probeer agressieve producten echt te vermijden. Voor je reiniging, dagcrème en zonbescherming geldt dat het de huid niet mag irriteren. Gebruik je geen milde producten, dan verergert waarschijnlijk de rosacae.”

rosacea-couperose-3

Verschil rosacea en couperose

Deze regel gaat zelfs op voor je voeding: “Als je last hebt van rosacea is het ook belangrijk om je maaltijden aan te passen. Gekruid eten, maar ook alcohol kunnen de rosacea verergeren. Door milde huidverzorgingsproducten te gebruiken in combinatie met een aangepast dieet is de kans groot dat je minder last hebt van rode wangen.”

De zon heeft trouwens ook een negatieve invloed en kan beide huidaandoeningen verergeren: “Zonlicht is zeker niet goed voor couperose, maar het is al helemaal slecht voor je rosacea. Meestal is het goed onder controle te houden, maar door de hoge temperaturen, de warmte en de uv-stralen kan de rosacea zeker verergeren.”

Couperose, ook als deze onderdeel is van rosacea kun (en moet) je trouwens wel behandelen met IPL. “Als je de gesprongen bloedvaten niet behandelt, wordt het steeds lastiger om rosacea onder controle te houden. Omdat je het niet kunt genezen, draait het eigenlijk allemaal om onderhoud.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Marc Inbane Natural Tanning Spray winnen ter waarde van 40 euro. Kortom: stel je vraag.

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram