arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Bleek gezicht

Tips tegen een bleek gezicht

"Ik heb zo'n bleek gezicht en overweeg om onder de zonnebank te gaan. Eén keer kan toch wel? Of is het echt zo slecht?"

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Een bleke huid heeft vaak te maken met een slechte doorbloeding. Door een combinatie van kou en te weinig zonlicht kan het zijn dat je in de winter een bleek gezicht hebt. Maar dat is nog geen reden om onder de zonnebank te gaan."

Ondanks de kou en dat de zon zich weinig laat zien, kun je er beter voor kiezen om gewoon naar buiten te gaan. "Van de frisse lucht en lichaamsbeweging krijg je sowieso een gezondere teint. En zelfs als het bewolkt is, zorgt het zonlicht nog steeds voor de aanmaak van vitamine D."

Vitamine D-tekort

Te weinig vitamine D kan trouwens ook de achterliggende oorzaak van jouw bleke gezicht zijn. "Door een tekort aan vitamine D kan je huid er bleek en flets uitzien. In plaats van onder de zonnebank te duiken, kun je er ook voor kiezen om extra vitamine D te slikken."

IJzertekort

Ook een tekort aan ijzer kan voor een bleek gezicht zorgen. "Bloedarmoede kan ervoor zorgen dat je weinig energie en een grauwe teint hebt. Als je niet lekker in je vel zit, moe bent en een bleek gezicht hebt kun je voor alle zekerheid je ijzer laten meten via een bloedonderzoek."

Maar zelfs als je geen vitamine D- of ijzertekort hebt, is er nog geen noodzaak om onder de zonnebank te gaan. "Een moment voor jezelf, de warmte of een ontspannen gevoel worden vaak genoemd als één van de voordelen, maar hiervoor hoef je niet per se onder de zonnebank te gaan.”


Psoriasis en eczeem

En dat het gebruik van de zonnebank wordt geadviseerd als je last hebt van psoriasis en eczeem betekent niet dat het niet slecht voor je huid is. Elian: "Eczeem reageert vaak goed op zonlicht en dan kan ultravioletlichttherapie (PUVA of UVB) uitkomst bieden. Heb je hier geen last van, dan wegen de voordelen van de zonnebank niet op tegen de nadelen."

Scrubben of exfoliëren gevolgd door een zelfbruiner is dé manier om een bleek gezicht tegen te gaan. "Voor een egale verdeling is het belangrijk dat het aantal dode huidcellen tot een minimum beperkt is. Bijkomend voordeel is dat door het scrubben/exfoliëren je gezichts- en zonnebrandcrème beter worden opgenomen en waardoor je huid meteen beter beschermd is tegen de (winter)zon."

Furrow op Instagram