arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
droge-lippen-tips-2

Tips tegen droge lippen

Ik heb in de winter zo snel last van scheurtjes en kloofjes in mijn lippen. Is er iets wat ik kan doen om droge lippen te voorkomen?

Dermatoloog Elian Brennikmeijer: “Je bent al snel geneigd om je lippen met je tong af te likken, maar dat is alleen maar een oplossing op een korte termijn. Het helpt even, maar je droogt je lippen hierdoor juist nog meer uit. En er bestaat de mogelijkheid dat je last krijgt van lip licking dermatitis, een vorm van eczeem rond je lippen.”

Vanzelfsprekend speelt de koude lucht een rol, maar ook de zon is één van de oorzaken van droge lippen: “In de winter is de lucht vaak droger en dit heeft al snel zijn weerslag op je lippen. Maar onderschat ook de invloed van uv-stralen niet. Op een zonnige dag, maar vooral tijdens de wintersport kan het zijn dat je last krijgt van extra droge lippen. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook te weinig water drinken, één van de redenen zijn waardoor je lippen in deze periode sneller droog aanvoelen.”

Oorzaak droge lippen

“Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en kijk of je de oorzaak van jouw droge lippen kunt achterhalen. Soms ontstaan geïrriteerde en schilferende lippen bijvoorbeeld ook als een reactie op lippenstift, tandpasta, of bepaalde voedingsmiddelen en drankjes.”

En dan zijn medicijnen soms ook de reden van jouw droge lippen: “Eén van de bijwerkingen van isotretinoine (tegen acne) en acitretine (tegen psoriasis) is dat ze een uitdrogend effect op je huid (en lippen!) hebben.”

Vaseline

Meestal biedt vaseline uitkomst: “Vaseline sluit je huid af en voorkomt uitdroging. Maar je kunt droge lippen ook makkelijk verminderen door je lippen vet te houden met behulp van Labello, cacaoboter of een andere vette zalf. Ga je op wintersport, dan is het raadzaam om voor een lippenbalsem te kiezen met SPF. Er zijn genoeg merken op de markt die niet alleen je lippen verzorgen, maar daarnaast ook een beschermde factor hebben.”

Lip licking dermatitis

Lip licking dermatitis herken je in eerste instantie aan een droge, rode rand rond je mond. “Deze vorm van eczeem beperkt zich tot het gebied waar je met je tong bij kan.”

Bij lip licking dermatitis is het belangrijk dat je je realiseert dat het wordt verergerd als je de hele dag met je tong langs je lippen likt. Meestal is het een gewoonte geworden en is het lastig om ermee te stoppen, maar als je het niet meer doet is de kans groot dat het al snel vermindert.”

Droge velletjes op je lippen

Waarschijnlijk is het overbodig om te zeggen, maar voorkom dat je aan de velletjes op je lip gaat trekken. “Niet bijten, pulken of trekken. Daar wordt het alleen maar erger van. Probeer je lippen zo veel mogelijk met rust laten.” Kan je het echt niet laten om er iets aan te doen, gooi dan een tandenborstel in de strijd. “Door met ronddraaiende bewegingen je lippen langzaam te masseren met een (zachte) tandenborstel scrub je voorzichtig de velletjes van je lippen.”

Is er sprake van hardnekkig eczeem dan is het soms nodig om een zalf met corticosteroïden in te zetten: “Vanwege de bijwerkingen is het belangrijk deze zalf niet de hele dag door te gebruiken. Zorg ervoor dat je daarnaast je lippen goed vet houdt met behulp van een lippenbalsem.”

En als je lippen dan eenmaal zacht aanvoelen, is het nog de uitdaging om ze ook zo te houden. Labello, Blistex, Purol; ze zijn in alle soorten en maten te koop en het maakt echt niet uit voor welk merk je kiest, maar probeer op verschillende plekken in je huis een exemplaar te hebben liggen. En stop voor de zekerheid ook vaseline en een lippenbalsem in je tas.” 

 

Furrow op Instagram