arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Schermafbeelding 2014-01-09 om 21.19.19

Stel je vraag

Kun je een stevige gezichtsmassage of een bindweefselmassage laten doen als je fillers hebt?

Het advies is om minimaal 2 – 4 weken na een fillerbehandeling te wachten met het plannen van een bindweefselmassage. Na 4 weken kan je er zeker van zijn dat alle zwelling van de fillerbehandeling is verdwenen en loop je geen enkel risico meer dat het hyaluronzuur zich verplaatst.

Maar niet alleen met hyaluronzuurfillers is het advies om even te wachten, ook voor botox en de biostimulatoren (lees: Radiesse) geldt het advies om sowieso een aantal weken geen afspraak te plannen voor een stevige gezichtsmassage. Agnieszka: “Voor botox hou ik meestal 2 weken aan en voor Radiesse minimaal 6 weken. Sculptra vormt hier trouwens een uitzondering op. Bij deze filler is het juist belangrijk dat je gezichtsmassage toepast in de weken na de behandeling. Zorg er wel voor dat je naar een specialist gaat, iemand die letterlijk weet wat hij in handen heeft. En daar zijn er maar weinig van in Nederland.”

Vitamine-A-zuur-creme

Mag je vitamine A-zuurcrème ook overdag gebruiken?

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is gevoelig voor licht en de werking ervan zal bij blootstelling aan zuurstof en zonlicht snel minder worden. Het is absoluut niet verboden om vitamine A-zuurcrème overdag te gebruiken, maar er zal wel een gedeelte van de tretinoïne oxideren voordat hij daadwerkelijk is opgenomen in de cellen. De crème is dan ook bij gebruik overdag een stuk minder effectief. Dat is de reden dat vaak geadviseerd wordt om vitamine A-zuurcrème alleen ’s nachts te gebruiken.

Wil je overdag per se vitamine A gebruiken, kies dan eerder voor een crème met retinol dan een vitamine A-zuurcrème. Net zoals bij vitamine A-zuurcrème geldt ook dat retinol gevoelig is voor licht en zuurstof. Toch zijn er een aantal huidverzorgingsmerken die een speciale techniek bevatten die de retinol beschermen tegen uv-stralen en zo veel mogelijk afschermen van lucht.

Kunnen zonnesproeten als je ouder wordt ook van die vervelende ouderdomsvlekken worden?

Stephan Marks: “Sproeten worden inderdaad gemakkelijk verward met ouderdomsvlekken. Toch zijn het 2 totaal verschillende pigmentvlekken en die niet in elkaar overgaan. De zon is de enige overeenkomst tussen de 2 pigmentvlekken. Ze zijn namelijk allebei afhankelijk van blootstelling aan de zon. Hoe meer zon, hoe meer sproeten. En ook voor ouderdomsvlekken (ook wel levervlekken genoemd) geldt dat ze ontstaan op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handen en je gezicht. Toch is het zo dat sproeten meestal in meervoud ontstaan en zich symmetrisch op het lichaam vormen, terwijl ouderdomsvlekken verschillend van vorm zijn, zich niet symmetrisch op het lichaam bevinden en allemaal anders van grootte en kleur zijn. “

Stel je vraag:

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je vanaf nu elke vrijdag een vraag stellen in de nieuwe rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialist. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag :-)

 

Furrow op Instagram