arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Spijt plastische chirurgie

Spijt van plastische chirurgie?

Courtney Cox heeft gezegd spijt te hebben van fillers, Nicole Kidman betreurt achteraf de enorme hoeveelheden botox en ook Pamela Anderson is niet altijd even blij geweest met de grootte van haar borsten. Hoe voorkom ik dat ik achteraf spijt krijg van plastische chirurgie?

Plastisch chirurg Laura Moojen, Velthuis Kliniek: "Tot voor kort kon het in Amerika allemaal niet strak genoeg zijn, maar van dat beeld stapt men langzaam af. Inmiddels dringt de natuurlijke trend binnen de plastische chirurgie ook daar door."

'Strakker dan strak' is in Europa (en vooral niet in Nederland) eigenlijk nooit aan de orde geweest: "Natuurlijk komt het ook weleens in Nederland voor dat iemand een karikatuur is van zichzelf, maar in principe overheerst hier het beeld dat het allemaal niet zo opvallend hoeft."

Spijt van plastische chirurgie

Spijt van plastische chirurgie is vaak een gevolg van klakkeloos de trends volgen. "Je ziet het nu ook terug bij de bilimplantaten. Met de Kardashians als voorbeeld kon het tot voor kort niet groot genoeg zijn, maar daar komt men nu enigszins van terug. In Nederland komt dit gelukkig niet zo vaak voor. We zijn een nuchter volk, laten ons beter voorlichten en hierdoor worden ook een hoop problemen voorkomen. Het corrigeren van (bil)implantaten is erg lastig. Achteraf is het bijna niet te doen om je bil weer in zijn oude vorm te brengen."

Het kan zijn dat als je ouder wordt, je beseft dat trends die toentertijd zo belangrijk leken, er ineens allemaal minder toe doen.

Het is niet alleen een kwestie van smaak, trends in de plastische chirurgie worden ook vaak cultureel bepaald: "In Brazilië is het weer totaal anders dan in Europa. In Zuid Amerika worden borsten bijvoorbeeld echt gezien als een seksueel symbool. Groot is in die cultuur ultiem sexy. In Europa vinden we het juist weer niet mooi als het zo opvallend is."

Botox en fillers zijn (meestal) van tijdelijke aard, maar een operatie is minder makkelijk omkeerbaar. "Daarom is er ook een week bedenktijd. Je moet die tijd gebruiken om je voor te bereiden op de operatie en je in te lezen in de behandeling."


Wil je voorkomen dat je achteraf spijt krijgt, zorg dan dat je je goed laat voorlichten. "Spijt hoeft niet altijd te betekenen dat je spijt hebt van de ingreep, maar het kan ook zijn dat je iets anders had verwacht. Dat je geen spijt hebt van de operatie, maar spijt hebt van de grootte of de vorm van je implantaten."

Hoe moeilijk ook, maar probeer je in te denken hoe je je over 10 jaar voelt. "Het kan zijn dat als je ouder wordt, je beseft dat trends die toentertijd zo belangrijk leken, er ineens allemaal minder toe doen."

Klachtencommissie

Je hoopt natuurlijk dat het niet gebeurt, maar informeer ook naar wat er gebeurt als je achteraf niet tevreden bent. "Is er een klachtencommissie en wat is dan de procedure in geval van complicaties? Heeft de kliniek een Kiwa certificatie of een ZKN-keurmerk? Probeer in al je enthousiasme ook te letten op dat soort zaken om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt."

Twijfel je of heb je geen goed gevoel bij de plastisch chirurg, ga dan op zoek naar een arts die je wel vertrouwt: "Het is en blijft een ingreep, daar moet je niet te luchtig over denken."

Furrow op Instagram