arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
dagcreme-met-spf-4

SPF in dagcrème

Ik vraag me eigenlijk af of gezichtscremes met zonnefactor voldoende is voor het gezicht? Of is het beter om een dagcrème en een aparte zonnecrème met factor te nemen?

Stephan Marks: “Het geldt natuurlijk niet voor alle gezichtscrèmes, maar in het algemeen is het doel van een huidverzorgingsproduct, zoals de naam al zegt, in eerste instantie om de huid te verzorgen. Dit in tegenstelling tot een zonnebrandcrème die uitsluitend je huid dient te beschermen tegen uv-stralen.”

“Een groot verschil tussen een gezichtscrème en een zonnebrandcrème is dat die laatste resistent is tegen warmte en vocht en niet bij de eerste zweetdruppel van je lichaam af druipt. Terwijl een gezichtscrème meestal niet deze eigenschappen bevat en daar juist de smeerbaarheid waarschijnlijk boven aan het prioriteitenlijstje staat.”

“En ook de textuur van beide producten verschilt. Zo is een serum of een gezichtscrème meestal een stuk dunner dan een zonnebrandcrème.”

2 mg/cm2

Wil je überhaupt voor genoeg bescherming zorgen dan zul je minimaal 2mg/ cm2 crème moeten aanbrengen. Stephan: “In de praktijk, zelfs bij een zonnebrandcrème, blijkt dat bijna niemand de dagelijks aanbevolen hoeveelheid haalt. Dat betekent dat de kans groot is dat je ook met een zonnebrandcrème eigenlijk niet altijd goed genoeg beschermd bent. Toch is dit dus wel een kwestie van eigen schuld, dikke bult.”

Daar komt bij dat de meeste gezichtscrèmes je voornamelijk bescherming bieden tegen uvb, maar er zijn er maar weinig te vinden die ook uva op hun lijstje hebben staan. “Er is maar een handjevol gezichtscrèmes te vinden die je ook tegen uva beschermen. Het is tegenwoordig heel normaal dat een gezichtscrème een SPF 20 of 30 bevat, maar nergens wordt gesproken over de bescherming tegen uva. Terwijl die bescherming net zo belangrijk is.”

En laat je niet misleiden door wat er op de verpakking staat. Zo hoeft een dagcrème ‘met SPF 20’ ook niet echt je een beschermingsfactor te geven van 20 “Vergelijk het met de misleidende teksten op vruchtensappen. Daar zie je ook vaak staan ‘bevat puur sap’. Ze zeggen er dan niet bij dat dat sap voor het overige deel uit suiker bestaat. Soms staat er op een verpakking van een huidverzorgingsproduct ‘gezichtscrème met een SPF20’. Dat kan ook betekenen dat er aan de gezichtscrème ook een crème toegevoegd kan zijn met een SPF20.”

Als iets op de verpakking vermeld staat, betekent dat sowieso niet dat je het maar gelijk moet geloven. Je ziet namelijk net zo vaak staan dat het rimpels laat verdwijnen en dat een gezichtscrème liftend werkt…”

Schermafbeelding 2014-01-09 om 21.19.19

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag 6 groentethee-gezichtsmaskers winnen van Princess Skincare ter waarde van 89 euro. Kortom: stel je vraag.

Furrow op Instagram