arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
scrubben-puistjes-1

Door mijn huid te scrubben krijg ik juist extra last van puistjes. Hoe kan dat?

Door mijn huid te scrubben krijg ik juist extra last van puistjes. Hoe kan dat?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Als je last hebt van een onrustige huid, is het advies vaak om je huid goed te reiningen en minimaal drie keer per week te scrubben. Hiermee voorkom je dat je poriën verstopt raken en verminder je ontstekingen. Maar scrub je te veel, of gebruik je de verkeerde producten dan kan het ook juist de aanmaak van talg stimuleren, waardoor je last krijgt van puistjes.”

Door het scrubben van je huid, maak je de hoornlaag (lees: bovenste huidlaag) dunner en activeer je tegelijkertijd de aanmaak van nieuwe huidcellen. Als er onder in de huid nog verborgen ontstekingen aanwezig zijn, dan kan het zijn dat je vooral in het begin, juist extra last krijgt van een onrustige huid en puistjes. Toch is het vaak een kwestie van niet opgeven. Door de dode huidcellen te verwijderen, zie je na een aantal weken resultaat en merk je vanzelf dat je huid rustiger wordt.”

scrubben-puistjes-2

Scrubben puistjes

Een onrustige huid betekent ook vaak dat hij uit balans is. Elian: “Meestal heb je niet alleen last van puistjes, maar ook van een glimmende huid. Je eerste neiging zal misschien zijn om je huid meerdere malen per dag extra goed te reinigen. Maar overdrijf het niet: om je huid weer in balans te krijgen gaat het niet om schoonmaken, maar om het schoonhouden van je huid.”

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een huid met veel puistjes heeft vaak extra vocht nodig. Een milde reiniging met lauw water gevolgd door een hydraterende crème (let op: geen vette crème). En vergeet ook vitamine A-zuurcrème niet. Deze crème wordt tegenwoordig zo veel aan rimpels gekoppeld, dat we bijna vergeten dat hij in eerste instantie voor de behandeling van acne is bedoeld.”

En als je last hebt van een onrustige huid, zul je ook moeten oppassen met zonlicht. Elian: “Zon zorgt vaak voor een tijdelijke verbetering, maar we weten ook dat de huid door zonlicht weer extra gevoelig kan reageren.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Collistar Bodybutter Talasso Scrub Anti-Age winnen ter waarde van 38,50 euro. Kortom: stel je vraag.

Furrow op Instagram