arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Schermafbeelding 2014-01-09 om 21.19.19

Mag je je huid scrubben als je last van couperose hebt?

Kan je door het gebruik van te veel AHA’s, peelings, BHA’s, scrubben een dunnere huid krijgen waardoor de kans op couperose vergroot wordt?

Stephan Marks: Couperose is een huidaandoening waarbij er sprake is van vaatverwijding. De onderliggende bloedvaatjes zijn zichtbaar door de huid (lees: rode wangen, neus of vlekken). Voorzichtigheid is geboden als je last van couperose hebt. Zo is het advies om in ieder geval warmte te vermijden zoals de sauna en stoombad, maar ook drukverhogende activiteiten waaronder de sportschool. En ook scrubben.

Couperose en een dunne huid gaan vaak hand in hand. Het zijn vooral de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid die goed zichtbaar zijn. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Scrubben kan ervoor zorgen dat je nog meer kapotmaakt waardoor je juist meer last van een rode huid krijgt. Gebruik bij voorkeur een hele zachte scrub en liever zelfs nog een milde peel. Dan heb je minder kans dat je de huid beschadigd wordt en de bloedvaten extra goed zichtbaar zijn.”

scrubben-couperose-2

Stephan: “Druk op het gezicht kan juist voor een verergering van de couperose zorgen. Daarom kun je je huid het beste exfoliëren of peelen met AHA’s en BHA’s. Hiermee los je alleen de dode huidcellen op en verminder je de kans op een verergering van de couperose.”

Stephan en Elian (in koor): “En bij couperose is het ook vaak een kwestie van roodheid voorkomen. Zo is het basisregel nummer 1 om je huid altijd te beschermen tegen uv-stralen. Couperose wordt namelijk verergerd door de zon. Dat betekent natuurlijk dat je zo veel mogelijk uit de zon moet blijven, maar daarnaast is het ook van belang om elke dag een zonnebrandcrème gebruiken. Weer of geen weer.”

scrubben-couperose-1

Stephan: “Het kan ook zijn dat de couperose onderdeel is van rosacea. Dan is het sowieso belangrijk om zo veel mogelijk huidirriterende middelen en scrubs te vermijden. Helaas is het zo dat het een kwestie is van trial and error om te zien hoe je huid op een bepaalde stof reageert. Bij rosacea kan het ook voorkomen dat de AHA’s en de BHA’s de huid juist irriteren. Daarom is het advies om voorzichtig te beginnen (lees: lage concentraties) en de huid langzaam te laten wennen aan de zuren.”

Elian: “Metronidazole crèmes kunnen helpen om de rosacea te verminderen, maar natuurlijk ook de zogenoemde vaatlasers. Zo is er de V-Beamlaser, maar ook IPL/OPL kan rosacea of couperose uitstekend behandelen.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden. Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Imedeen Derma One winnen ter waarde van 44,95 euro, dus: stel je vraag.

Furrow op Instagram