arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Rode vlekken wangen

Rode vlekken wangen

Ik heb een gevoelige huid en zodra ik in de zon ga krijg ik last van rode vlekken in mijn gezicht. Maar na een bindweefselmassage zijn mijn wangen ook vaak rood. Is er iets wat ik hiertegen kan doen?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "De medische term voor een rode kleurverandering van je huid is erytheem en dit ontstaat als gevolg van een vergrote bloedtoevoer naar je huid (vaatverwijding). Meestal duiden rode vlekken in je gezicht op een ontsteking, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door druk (gezichtsmassage), elektrische behandelingen, sporten en de zon."

Eigenlijk alles wat een verhoogde doorbloeding veroorzaakt kan voor rode vlekken in je gezicht zorgen. "Ze zijn vaak vrij onschuldig en trekken meestal binnen een aantal uur weer weg, maar soms kan het ook wel een aantal dagen of maanden duren. In zeldzame gevallen kunnen de rode vlekken zelfs jaren aanhouden, om vervolgens (spontaan) weer te verdwijnen."

Rode vlekken

Meestal zijn rode vlekken in je gezicht een teken van een onderhuidse ontsteking: "Het is lastig om 'op papier' exact te bepalen wat de oorzaak is. Medicijnen, stress, koorts en temperatuurswisselingen kunnen allemaal voor rode vlekken zorgen. En soms wordt er helemaal geen reden gevonden."

Wil je ze genezen (als dat al mogelijk is), dan moet je eerst op zoek gaan naar de oorzaak van het eryheem: "Om het te kunnen behandelen, is het van wezenlijk belang om de achterliggende oorzaak te weten en deze weg te nemen. Ondertussen kun je natuurlijk wel alvast de symptomen tegengaan, je huidbarrière versterken en eventuele infecties voorkomen."

Zonnebrandcrème

En een zonnebrandcrème is tijdens dit proces ook onmisbaar. “Zelfs als nog niet duidelijk is waardoor de rode vlekken veroorzaakt worden, is het goed om je met minimaal factor 30 te beschermen tegen de zon." Ondanks dat de concentratie in de lente lager is, zijn uv-stralen namelijk vaak een uitlokkende factor. “Ongemerkt gebruik je in deze periode van het jaar toch minder zonnebrandcrème of smeer je hem iets dunner, waardoor je niet altijd volledig bent beschermd."

En daarnaast kan het zeker geen kwaad om een arts te raadplegen. "Ondanks dat erytheem in veel gevallen ongevaarlijk is, is het altijd goed om bijvoorbeeld rosacea uit te sluiten."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram