arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
rode-vlekken-gezicht-1

Rode vlekken gezicht in de winter?

Mijn huid lijkt in de winter gevoeliger. Ik heb ook meer last van rode vlekken in mijn gezicht. Is hier iets aan te doen?

Stephan Marks: “Rode vlekken in je gezicht worden veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding van je bloedvaten. Blozen is hier een voorbeeld van, maar je kan er ook mee te maken krijgen bij koorts, stress, allergieën of in de winter als er temperatuurswisselingen zijn. Meestal zijn deze rode vlekken redelijk onschuldig en trekken ze vrij snel weg, tenzij er sprake is van diffuse roodheid door rosacea.”

Bij rosacea heb je mogelijk regelmatig last van rode vlekken in je gezicht. “Er is sprake van een verstoorde ontregeling van de bloedvaten, meestal ten gevolge van een onderliggende ontsteking van je huid.”

Winter

Het is vaak de temperatuurswisseling in de winter die voor rode vlekken in je gezicht zorgt: “De overgang van warm naar koud, maar ook de droge lucht kan in de winter voor een verergering van de symptomen van rosacea zorgen. Meestal is je huid een stuk droger en hierdoor kan hij ook gevoeliger reageren.”

Ook de zon kan voor meer rode vlekken door rosacea zorgen. Stephan Marks: “Ondanks dat de concentratie in de winter lager is, blijven uv-stralen de grote boosdoener.” Het is dan ook belangrijk om je het hele jaar te beschermen tegen de zon. “Minimaal factor 30. Uvb mag dan in mindere mate aanwezig zijn, dit geldt niet voor uva. Ongemerkt gebruik je in de winter vaak toch minder zonnebrandcrème of smeer je hem iets dunner, waardoor je niet altijd volledig bent beschermd.”

Couperose

De rode vlekken mogen dan op het eerste gezicht onschuldig lijken, ze kunnen duiden op een onderliggende ontsteking van de huid. Couperose is vaak een volgende stap. Door de ontsteking kunnen je bloedvaten namelijk permanent beschadigd worden.”

Crème in de winter

Het kan ook zijn dat de rode vlekken in je gezicht onderdeel van rosacea zijn. “Rosacea is een ontsteking van de huid die meestal in het gezicht voorkomt. Niet alleen de rode vlekken zijn een symptoom, ook kleine, gesprongen vaatjes, puistjes en een verdikking van de huid en oogsymptomen kunnen voorkomen”

Is er sprake van een echt droge huid, dan is het zaak om je huidverzorging aan te passen. “Het is belangrijk om je meer op hydratatie van je huid te richten en bijvoorbeeld de ZO Skin Health Ommerse Renewel Crème toe te voegen. Behalve dat hij hyaluronzuur bevat en hiermee het vochtgehalte van je huid herstelt, gaat hij ook de ontsteking van de huid tegen.”

Furrow op Instagram