arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
rode-puntjes-op-de-huid

Rode puntjes op de huid

Ik heb allemaal rode puntjes op mijn benen. Wat zijn dat?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “De rode puntjes op de huid zijn totaal onschuldig en deze aandoening wordt ook wel keratosis pilaris genoemd. Het komt trouwens niet alleen op de benen voor, maar je ziet het ook veel op de achterkant van de bovenarmen, aan de buitenkant van de bovenbenen of de billen.”

Keratosis pilaris is er in verschillende vormen. Zo kan het zijn dat je alleen last hebt van rode puntjes, oftewel ontstoken haarzakjes, maar vooral op de bovenarmen zie je ook vaak kleine pukkeltjes. “Ongeveer 40% van de bevolking heeft keratosis pilaris. Het wordt weleens verward met scheeruitslag, maar keratosis pilaris komt ook voor op plekken waar je je niet scheert.”

Vooral als je een droge huid hebt, is de kans groot dat je last krijgt hebt van de gevreesde rode puntjes op je bovenarmen of benen. Elian: “Dat is ook de reden dat je er in de winter vaak meer last van hebt. In de winter is je huid toch vaak een stuk droger en je bent natuurlijk een stuk bleker, waardoor de rode puntjes op de huid beter zichtbaar zijn.”

rode-puntjes-op-de-huid-4

Keratosis pilaris

De pukkeltjes zijn trouwens geen puistjes, maar een zogenoemde verhoorning van de huid. “De huid op de haarzakjes wordt dikker en doet je waarschijnlijk aan kippenvel denken. Het zijn ruwe keratosen op de opening van een haarzakje.”

Door de dode huidcellen te verwijderen (lees: exfoliëren), is de kans groot dat je al minder last hebt van keratosis pilaris. Elian: “Met keratolytica-zalf kun je dit overschot aan huidcellen heel goed behandelen. Deze zalf lost de bovenste huidlaag op en zorgt ervoor dat de huid weer soepel wordt. Maar ook vitamine A-zuurcrème of Differin doet vaak wonderen. Als je daarnaast ook nog eens een droge huid voorkomt door de huid goed vet te houden, zorg je ervoor dat je veel minder last hebt van de rode puntjes.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Neoderma Blue Blood Gel winnen ter waarde van 47,20 euro. Kortom: stel je vraag.

 

 

Furrow op Instagram