arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Zomeracne

Rode bultjes op je armen

Ik heb in de zomer vaak last van rode bultjes op mijn armen, decolleté en soms ook op mijn schouders. Wat is het, en misschien nog wel belangrijker: hoe kom ik ervan af?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Het wordt vaak verward met kerotosis pilaris (rode puntjes op de huid), maar het gaat om acne aestivalis, ook wel zomeracne of Mallorca acne genoemd. Het betreft een vorm van zonneallergie, aangezien deze huidaandoening ontstaat na overmatige blootstelling aan de zon."

Zoals de naam al doet vermoeden komt deze huidaandoening voornamelijk in de zomer voor: "Zomeracne kan op het eerste gezicht lijken op acne, maar er is meer sprake van gelijkvormige rode bultjes. Daarnaast gaat het niet om een ontsteking van je talgklieren, maar om overgevoeligheid voor de zon. De rode bultjes op je armen ontstaan meestal in de lente, verergeren in de zomer en trekken in het najaar langzaam weer weg."

Schijn bedriegt

Laat je niet misleiden, want soms lijkt het alsof de bultjes juist minder worden in de zon."Uv-stralen doden bacteriën en daar komt bij dat de zon ontstekingen ook vermindert. Daarnaast vallen rode bultjes met een bruin kleurtje meestal minder op." Schijn bedriegt: "Door een combinatie van niet-comedogene zonnebrandcrème en overmatige blootstelling aan de zon produceert je huid meer talg met een onrustige huid tot gevolg.

Wil je zomeracne voorkomen dan zit er niks anders op dan regelmatig de schaduw op te zoeken. "De belangrijkste maatregel om acne aestivalis te bestrijden is het vermijden van de zon. Het gebruik van zonnebrandcrème heeft namelijk weinig tot geen effect op het verminderen van de symptomen. Verder heeft acne aestivalis ook als nadeel dat de reguliere medicatie tegen acne (vitamine A-zuurcrème) veel minder effectief is. En als je eenmaal last hebt van zomeracne is de kans groot dat het elk jaar terugkeert."

Wil je toch per se in de zon doe er dan in ieder geval alles aan om te voorkomen dat het niet erger wordt: "Gebruik sowieso een zonnebrandcrème waar niet-comedogeen op staat, Dit betekent dat het product geen effect heeft op je talgklieren en je huid niet kan verstoppen. Een niet-comedogene zonnebrandcrème is ook vaak minder vet en heeft een lichtere textuur en hierdoor kan je huid hem vaak beter verdragen."

Bodylotion

En probeer terughoudend te zijn met bodylotion. "Vooral een (vette) bodylotion kan voor irritatie zorgen. Hierdoor kan je huid niet goed 'ademenen en zijn warmte niet kwijt. Voorkom dat je met een bodylotion een filter op je huid legt, waardoor het lastiger wordt om doorheen te zweten Maar ook hiervoor geldt: met mate."

Furrow op Instagram