arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
puistjes-op-rug

Puistjes op rug

Ik heb regelmatig last van puistjes op mijn rug. Is hier iets aan te doen?

Dermatoloog Ellian Brenninkmeijer: “Puistjes zijn er in alle soorten en maten. Het kan zijn dat je last hebt folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes die veroorzaakt wordt door een bacterie, een virus of een gist.”

Puistjes door een gist

“Puistjes die ontstaan door een gist jeuken vaak. Als we een gist vermoeden nemen we een kleine kweek af en als die positief is dan schrijven we een antischimmelkuur voor”.

Acne

Folliculitis en acne lijken dan misschien wel op elkaar, toch is het totaal iets anders. “Acne is misschien wel de bekendste vorm van puistjes. Hierbij gaat het niet om een ontsteking van de haarzakjes, maar wordt er overmatig talg geproduceerd.”

“Puistjes die veroorzaakt worden door acne zitten meestal aan de bovenkant van de rug en jeuken vaak. Bij acne controleren we ook altijd eerst of er sprake is van een gist. Is dat het geval dan behandelen we die namelijk eerst. Daarna kunnen we pas de acne behandelen met een antibioticakuur, eventueel nog in combinatie met Roaccutane.”

De puistjes op je rug kunnen ook veroorzaakt (of verergerd!) worden door een bacterie. Elian: “Een bacterie die puistjes kan veroorzaken is de stafylokok. Als de balans van je huidflora verstoord is, dan kan het gebeuren dat de bacterie een ontsteking veroorzaakt. Is dat het geval is het dan ook raadzaam om een antibioticakuur te gebruiken.”

differin

Bultjes op je rug

Rode puntjes vind je trouwens niet alleen op je bovenarmen, maar kunnen ook net zo goed op je rug voorkomen. “Bij deze aandoening (lees: keratosis pilaris) zijn de haarzakjes iets verdikt en voelt je huid wat ruwer aan. Het is een totaal onschuldig verschijnsel. Mocht je er veel last van hebben dan bestaan er wel wat middeltjes, maar helaas kom je er nooit helemaal van af.”

En voor elk puistje geldt, dus ook voor die op je rug, dat je er vanaf moet blijven: Elian: “De huid van je rug heeft een minder goed herstellend vermogen dan de huid van je gezicht. Hier kunnen ontstekingen wat heftiger zijn en hou je sneller littekens over. Vitamine A-zuurcreme of (het minder bekende zusje) Differin bieden uitkomst.”

Mocht je je zorgen maken, dan kun je met behulp van een dermatoloog natuurlijk de oorzaak van de puistjes op je rug achterhalen, maar je kunt ook zelf maatregelen nemen. “Het lijkt misschien onschuldig, maar let op met het gebruik van bodylotion, badolie en andere afsluitende producten. Deze producten zorgen ervoor dat je huid niet goed kan ademen, waardoor haarzakjes eerder kunnen gaan ontsteken.”

“En je kan er misschien iets moeilijker bij, maar net als voor je gezicht geldt dat het voor je rug ook goed is om je huid regelmatig te peelen of te scrubben.”

Furrow op Instagram