arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
puistjes-door-zonnebrandcrème

Puistjes door zonnebrandcrème

In de zomer krijg ik vaak last van puistjes door mijn zonnebrandcrème. Hoe kan je dat voorkomen?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen voor je gezicht. Vooral tijdens de vakantie ben je waarschijnlijk geneigd om dezelfde zonnebrand te gebruiken als voor je lichaam, maar deze zijn meestal niet comedogeen. Dit betekent dat hij je huid afsluit, met de bijbehorende puistjes van dien.”

Als je last hebt van een vette huid (of acne) dan is het verstandig om voor een zonnebrandcrème te kiezen waar niet-comedogeen op staat. “Niet of non-comedogeen betekent dat het geen effect heeft op de talgklieren. Een non-comedogene zonnebrandcrème is vaak minder vet of heeft een lichte geltextuur.”

Puistjes door zonnebrandcrème

Juist als je een gevoelige en onrustige huid hebt, moet je je goed beschermen tegen de zon. Elian: “Als je last hebt van een vette huid, dan ben je misschien geneigd om niks op je huid te smeren (ook geen zonnebrandcrème), maar hiermee bestaat juist de kans dat je het probleem alleen maar verergert.”

Te lange blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je huid nog droger wordt, waardoor je juist extra last krijgt van puistjes. “Je zou het niet verwachten, maar als je last hebt van acne, is er ook vaak sprake van een tekort aan vocht. Omdat de zon je huid uitdroogt, krijg je juist een reactie van de poriën, waardoor ze extra talg gaan aanmaken.”

Het is dus een fabeltje dat je je huid niet moet hydrateren als je een vette huid hebt. Elian: “Vanwege het uitdrogende effect van de zon, is het juist in de zomer belangrijk om je huid goed te verzorgen en van (extra) vocht te voorzien.” 

Puistjes gezicht door zonnebrandcrème

Maar je hoeft niet altijd je zonnebrandcrème de schuld te geven als je last hebt van een onrustige huid. “De zon kan namelijk ook het verhoorningsproces van je huid verstoren, waardoor er puistjes (of rode puntjes op de huid) kunnen ontstaan.”

Wil je puistjes voorkomen, kies dan sowieso een zonnebrandcrème speciaal voor je gezicht, maar let daarnaast ook op dat hij geen parfum bevat, vrij is van parabenen en het liefst ook eentje die niet waterresistant is: “Een zonnebrandcrème die waterresistant is blokkeert vaak de poriën. “

Vergelijk de zoektocht naar de ideale zonnebrandcrème met die voor een dagcrème. “Kies een zonnebrandcrème die past bij jouw huidtype. En vermijd ingrediënten die je ook niet in je andere huidverzorgingsprodcuten zou willen tegenkomen zoals bijvoorbeeld alcohol of parfum.” 

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je elke vrijdag een vraag stellen in de rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag.

Furrow op Instagram