arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Pigmentvlekken gezicht

Tijdens de vakantie zijn de pigmentvlekken in mijn gezicht veel erger geworden. Gaan ze vanzelf weer weg of is er een manier waarop ik ze verwijderen?

Stephan Marks: “In de zomermaanden en tijdens een vakantie is de zon zo fel dat je alle registers moet opentrekken om te voorkomen dat je (nieuwe) pigmentvlekken krijgt. Je kunt je namelijk nooit helemaal beschermen tegen de zon. Factor 50 komt dicht in de buurt, maar een echte sunblock bestaat niet.”

“Factor 50 biedt natuurlijk meer bescherming dan een zonnebrandcrème met 10 of 30, maar zolang je bruin wordt, activeer je de aanmaak van pigment en bestaat de kans op pigmentvlekken.”

Pigmentvlekken gezicht

Tijdens de vakantie kun je ook ineens geconfronteerd worden met sproeten en ouderdomsvlekken: “Er zijn weinig mensen die een hekel hebben aan sproetjes en meestal verdwijnen deze na de zomer ook vanzelf weer. Ouderdomsvlekken zijn een ander verhaal. Deze vlekken verdwijnen niet zomaar. Ze worden alleen onterecht met oud geassocieerd, want ook jonge mensen kunnen er last van hebben.”

Ook de naam ‘zwangerschapsmasker’ dekt de lading niet helemaal. “Een zwangerschapsmasker komt trouwens ook voor bij vrouwen die niet zwanger zijn en zelfs bij mannen.”

pigmentvlekken-gezicht-1

Maar als deze pigmentvlekken er eenmaal zitten, hoe kom je er weer vanaf?

Stephan: “Ouderdomsvlekken kun je redelijk gemakkelijk verwijderen met IPL. Het nadeel is dat IPL alleen geschikt voor de normale tot licht getinte huid. Een donkere huid met zonnevlekjes kun je niet met de IPL behandelen.”

Daarnaast kun je met een chemische peeling ook je pigmentvlekken verminderen: “Een peeling heeft effect, maar meestal kom je niet diep genoeg. Het alternatief is de fractionele laser, maar dit is eigenlijk ook niet de beste behandeling. Behalve dat je met deze laser niet het hele huidoppervlak behandelt, kan het ook zo zijn dat je met de warmte van de laser het melasma weer verergert.”

pigmentvlekken-gezicht-3

Pigmentvlekken gezicht

Gelukkig kun je met smeren ook een hoop bereiken: “Bij ouderdomsvlekken en een zwangerschapsmakser kun je de Brigtenex van ZO Medical gebruiken of hydrochinon crème smeren. En vergeet niet dat het vooral een kwestie is van heel veel geduld hebben. Je kunt er namelijk niet van uitgaan dat ze binnen 3 maanden verdwenen zijn. Een zwangerschapsmakser is één van de moeilijkste vlekken in het gezicht om te behandelen. Je moet misschien wel 2-4 jaar rekenen voor het maximale resultaat.”

Ook nu de zomer over haar hoogtepunt heen is, is het belangrijk om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. “Juist in het najaar, maar ook in de winter is het zaak om elke dag een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème te gebruiken. Alleen op die manier kun je het ontstaan van ouderdoms- en pigmentvlekken voorkomen. En je kunt eigenlijk nooit helemaal stoppen met het smeren van Brigthenex of hydrochinon. Zodra je stopt, komt de vlek namelijk vanzelf weer terug en hydrochinon crème langer dan 6 maanden aaneengesloten gebruiken is dan weer niet verstandig.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Dr. G Medi UV Block winnen ter waarde van 52,35 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram