arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
pigmentvlekken-benen-1

Pigmentvlekken benen

Ik heb veel pigmentvlekken op mijn benen. Is daar iets aan te doen? Behalve een SPF smeren om erger te voorkomen?

Net als de huid van je gezicht worden ook je benen regelmatig blootgesteld aan de zon. Niet zo verwonderlijk dus dat je daar ook last kan hebben van pigmentvlekken. Esthetisch arts Stephan Marks: “Voor je benen geldt dat je ze ook regelmatig moet insmeren met zonnebrand, bij voorkeur met een SPF van 30. En vergeet ook niet om dit om de twee uur te herhalen.”

Maar het is eerst belangrijk om naar de oorzaak van je pigmentvlekken te kijken. Het is namelijk niet altijd de zon die voor bruine verkleuringen op je benen zorgt. Of er kan sprake zijn van hyperpigmentattie ten gevolge van een ontsteking, maar ook een verwonding op je benen kan al snel voor pigmentvlekken zorgen.”

En dan is er nog een andere, maar veel voorkomende oorzaak: “Ook verstopte aders (chronische veneuze insufficiëntie) kunnen voor verkleuringen op je onderbenen zorgen. Het is een typische ouderdomskwaal waarbij de pigmentcellen geactiveerd worden, omdat de bloedcirculatie niet optimaal is.”

Pigmentvlekken benen behandelen

Ondanks dat pigmentvlekken op je benen (bijna) net zo storend zijn als in je gezicht, is de kans klein dat je er ook daadwerkelijk iets aan doet. Stephan: “De benen spelen op één of andere manier toch een ondergeschikte rol. En daarnaast: een laser of flitslamp behoort namelijk niet tot de mogelijkheden. Je onderbenen zijn namelijk enorm gevoelig voor pigmentvlekken door laser, of door IPL/OPL.” 

Hydrochinon crème om eventuele bestaande pigmentvlekken te verminderen (maximaal 6 maanden!) en als de zon de oorzaak is van jouw pigmentvlekken kun je een zonnebrandcrème gebruiken om nieuwe te voorkomen. “Mijn voorkeur gaat uit naar Brightamax van ZO Medical omdat het niet alleen pigmentvlekken vermindert en voorkomt, maar het bevat ook de antioxidanten vitamine C en E en retinol.”

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je elke vrijdag een vraag stellen in de rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram