arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine-a-zuurcreme-ogen

Opbouwschema vitamine A-zuur/tretinoïnecrème

Zo enthousiast als je meestal met vitamine A- zuurcrème begint, zo snel stop je er weer mee zodra je hele gezicht onder de rode vlekken zit. Dé crème mag dan in staat zijn rimpels te verminderen, je moet het gebruik ervan wel rustig opbouwen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de crème onder begeleiding van een arts te smeren, maar hij is ook online te koop zonder recept.

Het is alleen wel belangrijk om voorzichtig met vitamine A-zuurcrème om te gaan. Esthetisch arts Stephan Marks: “Het hoeft natuurlijk niet per se, het is een keuze. Hoe sneller je vitamine A-zuurcrème opbouwt, hoe sneller de bijwerkingen ook weer voorbij zullen zijn.”

“Iedereen kiest voor het geleidelijk opbouwen. Dat is comfortabeler, maar dan duurt het ook langer voor je aan de vitamine A-zuurcrème gewend bent. Maar juist vanwege de eventuele bijwerkingen is deze crème in principe alleen op recept verkrijgbaar.”

Rode huid door vitamine A-zuurcrème

De bijwerkingen van de crème kunnen soms zo ernstig zijn dat het lijkt alsof je allergisch bent voor vitamine A-zuur. “Een allergie komt eigenlijk nooit voor. Het is meestal gewoon een kwestie van wennen van de huid.” En dat kan soms wel 6 weken tot 6 maanden duren. “In principe heeft iedereen in het begin te maken met de bijwerkingen. Zelfs mannen kunnen last krijgen van roodheid, jeuk en schilfering, alleen meestal wel in mindere mate.”

Er zit dus niks anders op dan rustig opbouwen. “Je kan het op verschillende manieren opbouwen: je kunt twee keer per week beginnen met de laagste concentratie, tretinoïnecrème 0,02%. Bij voorkeur ’s avonds, omdat het in gebruik niet altijd een even fijne crème is. Probeer je huid echt te laten wennen aan de vitamine A-zuur en bouw het langzaam op naar 1x per dag. Daarna kun je eventueel overstappen op de hogere concentratie, tretinoïnecrème 0,05%.”

vitamine-a-zuurcreme-ogen-2

Na een aantal weken zou je er ook voor kunnen kiezen om de 0,02% en de 0,05% met elkaar te wisselen. Stephan: “Langzaam de tretinoïne crème 0,05% opbouwen en de 0,02 afbouwen. Bijvoorbeeld twee keer per week de 0,05% gebruiken en de rest van de week nog vasthouden aan de lagere concentratie.”

Ook als je tijdelijk met het vitamine A-zuur stopt (bijvoorbeeld in de zomer), zal je huid weer moeten wennen aan een dagelijkse dosis vitamine A-zuur. “Hoe langer de interval, hoe meer je het weer zult moeten opbouwen.”

Stel je vraag

In de wekelijkse rubriek ‘Stel je vraag’ wordt elke week een dringende vraag beantwoord. Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag St. Tropez Self Tan Bronzing Mousse winnen ter waarde van 23,95 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram