arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Onrustige huid kin

Onrustige huid (kin) door de kou

"Ik heb in de winter extra last van een onrustige huid, vooral op mijn kin. Rode vlekken, droog en puistjes. Is de kou hier de oorzaak van?"

Esthetisch arts Stephan Marks: "Of het de kou is, de verwarming die extra hoog staat, de droge lucht of het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is niet helemaal duidelijk, maar zeker is wel dat de winter niet de beste periode is voor je huid."
Je kunt er donder op zeggen dat rosacea de boosdoener is. "Minimaal 10% van de vrouwen heeft last van deze huidaandoening. Vaak zonder dat ze het zelf weten.”

Helaas is het zo dat rosacea niet te genezen is, maar dat betekent niet dat je op je lauweren kunt rusten. "Het is belangrijk om rosacea zo snel mogelijk te behandelen om verergering te voorkomen. Je kunt de symptomen (rode huid, acne en couperose) namelijk wel onder controle krijgen."

Onrustige huid

Is je huid niet alleen onrustig, maar heb je ook last van rode vlekken (couperose) dan kun je aan IPL/OPL denken. "Rosacea en couperose gaan vaak hand in hand. Als je ook nog eens last hebt van puistjes, dan is het altijd goed om daarnaast ook nog salicylzuur, glycolzuur en melkzuur te gebruiken. En met behulp van retinol en/of vitamine A-zuurcrème kun je de talgproductie remmen."

En vergeet ook de medische crème Ivermectine niet. "Er bestaat helaas nog geen wondermiddel tegen rosacea, maar de ervaringen met Soolantra zijn op z'n zachtst gezegd gunstig te noemen. Het voordeel van dit product is dat het ervoor zorgt dat je huid rustig wordt, maar het is ook heel gebruiksvriendelijk. Je kunt het bijvoorbeeld ook heel makkelijk onder je make-up gebruiken."

Bij rosacea zul je vaak meerdere producten tegelijk moeten gebruiken. "Het is echt een kwestie van 'en-en'." Zelfs antibiotica behoren tot de mogelijkheden. "Doxycycline of minocycline kunnen tijdelijk worden toegevoegd om de ontsteking onder controle te krijgen."

Roaccutane

En de winter is een goed moment om Roaccutane te (her)overwegen. "Deze periode (weinig zon) is ideaal om dit medicijn tijdelijk te slikken. Het is een middel met vaak bijwerkingen, maar op lange termijn zeer effectief tegen de symptomen van rosacea."

Furrow op Instagram