arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
m1nwf9mpeivl_std1024

Natuurlijke zonnebrandcrème?

Wil je pigmentvlekken en nieuwe rimpels voorkomen, dan smeer je je natuurlijk elke twee uur in met een dikke laag zonnebrandcrème. Maar de ene zonnebrandcrème is de andere niet. Zo is er groot verschil tussen een zonnebrandcrème met chemisch filters en eentje met minerale filters (lees: natuurlijke zonnebrandcrème).

Stephan Marks, esthetisch arts Kliniek voor Esthetische Geneeskunde: “Wil je je op een natuurlijke manier beschermen tegen de zon, dan kies je een zonnebrandcrème waar titaniumdioxide, magnesium-, ijzer-, en/of zinkoxide op de ingrediëntenlijst staat. Deze minerale filters trekken niet in, maar leggen een laagje op de huid en zorgen er dan voor dat het zonlicht weerkaatst wordt. Je moet deze minerale filters een beetje zien als een spiegel.”

48958-trio_etat_pur

Natuurlijke zonnebrandcrème

Stephan: “Het minerale aspect heeft wel als nadeel dat het mogelijk een wit laagje op de huid achterlaat en dat je talgklieren kunnen verstoppen. Daar hebben fabrikanten wat op gevonden door de mineralen zo klein mogelijk te maken. Het grote voordeel van minerale filters is wel dat ze je zowel beschermen tegen uva als uvb. En ook niet geheel onbelangrijk voordeel: zinkoxide en titaniumdioxide worden niet door uv-stralen afgebroken.”

Chemische filters

In tegenstelling tot de minerale filters, trekken chemische filters wel in de huid en absorberen ze daar het zonlicht. Ze zorgen er op deze manier voor dat de uv-stralen geen invloed meer hebben. Nadeel van een zonnebrandcrème met chemisch filter, is dat de energie van het zonlicht wordt omgezet in warmte of licht, waardoor je huid schade kan oplopen. En ze kunnen de huid irriteren. Stephan: “Vandaar dat het advies bij een gevoelige huid vaak is om voor een zonnebrandcrème met een minerale filter te kiezen.”

ETAT-PUR-OK

Oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone

Het duurt ook even voor je huid de chemische filters heeft opgenomen, en hierdoor is het belangrijk dat als je een zonnebrandcrème met een chemische filter gebruikt, dat je dit niet doet als je al op je strandhanddoekje ligt, maar minimaal een halfuur daarvoor.

Ook worden sommige chemische filters wel door uv-stralen afgebroken. En er is een discussie gaande over het gebruik van chemische filters bij kinderen. Zo worden deze zonnebrandcrèmes afgeraden bij kinderen jonger dan 2 jaar, omdat zij in het bloed kunnen worden opgenomen.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Decléor Prolagène winnen ter waarde van 80,35 euro. Kortom: stel je vraag.

 

Furrow op Instagram