arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
nachtcreme-echt-nodig-1

Is een nachtcrème echt nodig?

Ik gebruik mijn dagcrème ook gewoon ’s nachts. Is een nachtcrème echt nodig?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Je huid past zich aan aan jouw dag- en nachtritme. Zo maakt je huid bijvoorbeeld overdag meer antioxidanten aan dan ’s nachts, om de oxidatieve stress gedurende de dag op te vangen. De vraag is eerder of je huid ’s nachts andere producten nodig heeft dan overdag. Zelfs de wetenschap kan hier geen eenduidig antwoord op geven. Wel is het zo dat je bepaalde producten waarschijnlijk liever overdag gebruikt, dan ’s nachts. En andersom.”

Een goed voorbeeld is natuurlijk je zonnebrandcrème, die je overdag een stuk harder nodig hebt dan ’s nachts. Stephan: “Hetzelfde geldt ook voor een crème met groene pigmenten, waarmee je pigmentvlekken en donkere kringen onder je ogen kunt camoufleren. Maar bijvoorbeeld ook voor een oogcrème die cafeïne bevat tegen wallen. Natuurlijk mag je deze producten wel ’s nachts gebruiken, maar overdag heb je er waarschijnlijk meer plezier van.”

En andersom gaat dit natuurlijk ook op: een crème die niet ‘mooi’ is of een vettig laagje op je gezicht achterlaat, gebruik je liever ’s nachts. “Het gaat dan waarschijnlijk om een crème op recept: hydrochinon crème, maar ook vitamine A-zuurcrème. Die breng je liever ’s nachts aan, omdat ze een plakkerige structuur hebben of een witte waas over je gezicht leggen.”

nachtcreme-echt-nodig-2

Nachtcrème echt nodig

En dan zijn er nog producten die door de zon worden afgebroken, of die de huid gevoeliger maken voor zonlicht en waarbij het dus ook ‘beter’ is om ze ’s nachts te gebruiken. “Om die reden wordt bijvoorbeeld het gebruik van producten met benzoylperoxide vaak ’s avonds geadviseerd.”

En dan is er nog het fenomeen antioxidanten. Zo geldt voor vitamine C dat het wordt afgebroken door licht en lucht, maar hij beschermt je bijvoorbeeld ook tegen uv-stralen.Vitamine C is de enige antioxidant die ook daadwerkelijk voor huidverjonging zorgt. In principe maakt het op dat gebied niet uit of je hem ’s ochtends of ’s avonds gebruikt. Maar omdat hij ook een beschermende rol heeft, zou ik hem eerder voor overdag adviseren.”

Je kunt dus zonder problemen je dagcrème ook ’s nachts gebruiken. “Toch blijf ik er voorstander van om huidproducten af te wisselen en niet 24 uur, 7 dagen per week dezelfde werkzame stoffen op de huid aan te brengen. Maar daar moet je ook tijd voor hebben, en maken!”

Furrow op Instagram