arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Meer puistjes in de zomer

Meer puistjes in de zomer?

Ik heb in de zomer meer puistjes op mijn voorhoofd, rond mijn neus en op mijn kin. Kan het zijn dat je door de warmte meer last krijgt van een onrustige huid?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer, Lassus Klinkiek: "De warmte an sich kan geen onrustige huid veroorzaken, maar als je al last hebt van puistjes kan het wel erger worden."

In eerste instantie kan het uitdrogende effect van de zon juist voordelig zijn en bestaande puistjes verminderen, om vervolgens een aantal weken (na je vakantie!) genadeloos terug te slaan: "En vaak is de acne dan nog erger dan voorheen." Helaas is er niet één aanwijsbare reden en is het vaak speculeren waarom je in de zomer juist meer last hebt van puistjes."

Zweet

Zo kan zweet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in de zomer met meer puistjes opgescheept zit. "Door de warmte ga je automatisch meer zweten, wat van invloed is op de pH-waarde van je huid en voor een disbalans van je huidbarrière kan zorgen." In combinatie met een verminderde weerstand, kan het zijn dat tegelijkertijd het herstellend vermogen niet optimaal functioneert: "Uv-stralen verlagen de immuniteit. Hierdoor ontstaan niet alleen sneller nieuwe puistjes, maar kan je huid ook minder goed de gevolgen van een puistje herstellen. Hierdoor oogt het geheel al snel onrustig."

En dan is er nog het natuurlijke beschermingsmechanisme van je huid dat van invloed is. "Op korte termijn heeft de zon een gunstig effect, maar op lange termijn kan het acne juist verergeren. Zodra je in aanraking komt met de zon, verdikt de opperhuid zich. Hierdoor kan het zijn dat de uitgang van je talgklieren verstopt kunnen raken, met als gevolg puistjes."

Los van de zon speelt ook de luchtvochtigheid een rol. "Een hoge luchtvochtigheid kan wel degelijk voor een verergering van huidproblemen zorgen. Er is niet voor niets een specifieke vorm van acne naar vernoemd: Acne tropicalis.

Minder puistjes

Aangezien het lastig is om exact te bepalen wat de oorzaak precies is, kun je je energie beter besteden aan het voorkomen van puistjes: "Je kunt maatregelen treffen door zo veel mogelijk uit de zon te blijven en sowieso altijd een zonnebrandcrème te gebruiken." Let op: niet elk product is geschikt. "Als je een zonnebrandcrème gebruikt die je talgklieren verstopt (zie artikel: puistjes door zonnebrandcrème), ben je nog verder van huis."

Ga in de zomer ook niet al te driftig aan de slag met speciale middelen tegen acne: "Van salicylzuur, benzylperoxide en roaccutane is bekend dat je er voorzichtig mee moet zijn in de zon."

Pigmentvlekken

En het is vanzelfsprekend dat je vooral niet moet gaan krabben of knijpen. Elian: "Puistjes kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Ben je daar al gevoelig voor en je gaat ook nog eens in de zon, dan kun je er donder op zeggen dat je aan het eind van de zomer ook nog eens met pigmentvlekken opgescheept zit."


Furrow op Instagram