arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
mee-eters-neus-2

Mee-eters op je neus verminderen

Is er iets te doen aan de mee-eters en grove poriën op je neus?

Ze ontstaan spontaan rond je puberteit, om vervolgens nooit meer weg te gaan: mee-eters op je neus. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Een mee-eter, ook wel een comedo genoemd, is de vulling van een porie. In je gezicht bevinden zich de meeste poriën op je neus en wangen, maar bijvoorbeeld ook tussen je wenkbrauwen.”

En daar bevinden zich tegelijkertijd ook de meeste talgklieren.“Talg is een onderdeel van je huidbarrière. Hij voorkomt vochtverlies van je huid, maar je hebt bijvoorbeeld ook weer talg nodig om je te beschermen tegen bacteriën. 

Zwarte mee-eters

“Een disbalans van je huid, maar ook hormonen kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstoppen en de zogenoemde mee-eters ontstaan.”

Er zijn twee verschillende soorten: de zwarte en de witte mee-eters. “Bij een witte mee-eter is de huid nog intact, waardoor er geen verbinding is met de buitenlucht. Hierdoor is de talg nog wit. Zodra de porie open is en de talg in aanraking komt met zuurstof wordt hij zwart. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk in eerste instantie denkt, hebben de mee-eters op je neus dus niks met viezigheid te maken.”

mee-eters-neus-1

Exfoliëren

Wil je iets doen aan de mee-eters op je neus dan is exfoliëren de eerste stap: “Het verwijderen van dode huidcellen met behulp van glycolzuur, maar ook salicylzuur kan al voor een enorme verbetering zorgen. Daarnaast behoren vitamine A-zuurcrème of een crème met retinol ook tot de mogelijkheden.”

En vergeet ook niet de invloed van de pil (alleen voor vrouwen) op je huid: “Daarmee verminder je namelijk ook de aanmaak van talg. Door het verwijderen van de dode huidcellen en de ophoping van talg vallen grove poriën minder op.”

Ga je liever voor het echte werk, dan is benzoylperoxide. “Hiermee rem je niet alleen de talgproductie, maar dood je ook de bacteriën die een rol spelen bij acne.” 

Wil je het echt drastisch aanpakken dan is er nog roaccutane. “Roaccutane zorgt ervoor dat je talgklieren permanent verkleind worden en het heeft tegelijkertijd ook een ontstekingsremmend effect. De vraag is alleen of de bijwerkingen van roaccutane überhaupt in verhouding staan tot de voordelen ervan.”

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je elke vrijdag een vraag stellen in de rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag.

Furrow op Instagram