arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
make-up-zon

Mag je met make-up in de zon?

De kans is groot dat je met dit lekkere weer na het werk nog snel even het terras op duikt om nog even snel een zonnestraal mee te pakken. Maar mag je met je make-up in de zon?

Dermatoloog Menno Gaastra: “Op zich hangt het natuurlijk af wat voor make-up je gebruikt en van welk merk. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de basis van de producten die je gebruikt. Zo is de kans groot dat als je een foundation gebruikt met een vettere basis dat je last krijgt van geïrriteerde huid. Bij dit soort foundations merk je vaak dat het een soort filter over je huid legt, waardoor je huid niet kan ademen en het moeilijk is om hier doorheen te zweten.”

make-up-zon-3

Deze vettere foundations zijn eigenlijk alleen geschikt tijdens de wintermaanden. Menno: “In de winter zorgen deze foundations juist voor meer bescherming aan de huid. Hierdoor voorkomen ze dat de huid uitdroogt. Op zich zorgt de foundation er wel voor dat een deel van het zonlicht wordt weerkaatst en er minder zonlicht in de huid kan dringen, maar de warmte zorgt wel voor extra irritatie. Meestal wordt in de zomer automatisch iets minder make-up gebruikt en al snel voor een luchtigere foundation gekozen.”

Maar je moet met het warme weer niet alleen kiezen voor een luchtigere foundation, het is ook verstandig om huidverzorgingsproducten zonder parfum te gebruiken. Parfum in combinatie met zonlicht kan voor meer irritatie, maar ook voor pigmentvlekken zorgen. “Het is enigszins verraderlijk, omdat je het niet altijd gelijk merkt dat je er last van hebt”.

Het kan namelijk zijn dat je in het begin nergens last van hebt. Geen rode, of geïrriteerde huid. Pas na een paar dagen, en soms zelfs na een paar weken kun je pas zien dat door het gebruik van geparfumeerde producten extra pigmentatie is ontstaan. Dat heeft te maken met het feit dat (geparfumeerde) stoffen onder invloed van de zon andere chemische verbindingen kunnen maken, waardoor ze voor verkleuringen kunnen zorgen. Het is dus echt noodzakelijk om je make-up aan te passen in de zomerperiode.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag de Amika Balancing Shampoo winnen ter waarde van 9,10 euro. Kortom: stel je vraag.

 

Furrow op Instagram