arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
vitamine-a-zuurcreme-ogen

Vitamine A-zuurcrème ogen

Mag je vitamine A-zuurcrème rond je ogen gebruiken?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Er is in principe geen enkele reden om het niet te doen, behalve dat de huid rond de ogen dunner is en dus gevoeliger, waardoor je eerder last hebt van de bijwerkingen van de vitamine A-zuurcrème. Begin daarom eerst gewoon met je gezicht en zodra je daar resultaat ziet kun je hem onder je ogen en de kaaklijn smeren.”

Het zijn vaak de bijwerkingen zoals een rode huid, schilfering, jeuk, zwelling en het vasthouden van vocht die in het begin vooral voor de problemen zorgen. “Hierdoor lijkt het alsof fijne lijntjes en rimpels door de vitamine A-zuurcrème juist erger worden.”

Vitamine A-zuurcrème onder je ogen

Onder je ogen en je kaaklijn heb je vaak sneller én meer last van de bijwerkingen. Dat is ook de reden om eerst met je gezicht te beginnen en pas later rond je ogen en hals. “Als je in je gezicht eerst het positieve effect van de vitamine A-zuurcrème hebt ervaren, dan ben je meestal ook bereid om de bijwerkingen onder je ogen en in je hals (al dan niet in het kwadraat) te aanvaarden.”

vitamine-a-zuurcreme-ogen-2

In je gezicht is het goed om met een lage dosering te starten, maar dit geldt al helemaal voor het gebied rondom je ogen. “In het gezicht adviseren we ook meestal om met 0,02% vitamine A-zuurcrème te starten, maar dit geldt al helemaal voor de gevoeligere zones. Je zult het gebruik ook weer langzaam moet opbouwen en hou vast aan de 0,02%. Die dosering is echt hoog genoeg.”

Vitamine A-zuurcrème tegen wallen

Ook in het geval van wallen biedt vitamine A-zuurcrème uitkomst: “Vaak worden donkere kringen veroorzaakt door bloedvaatjes die door de huid schijnen. De vitamine A-zuurcrème zorgt voor een stevigere huid, waardoor deze minder goed zichtbaar worden. Is er ook sprake van pigment, dan zul je ook nog hydrochinon moet toevoegen.”

Juist als je vitamine A-zuurcrème ook onder je ogen en kaaklijn gebruikt, zul je deze gevoelige zones extra moeten beschermen tegen de zon. “Eigenlijk is het een overbodige opmerking, want je moet elke dag een SPF gebruiken, ook als je geen vitamine A-zuurcrème gebruikt en in periodes dat de zon niet schijnt.”

Furrow op Instagram