arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
hydrochinon-in-de-zomer

Mag je hydrochinon crème in de zomer gebruiken?

Ik gebruik hydrochinon crème tegen mijn pigmentvlekken. Mag je deze crème gewoon in de zomer gebruiken?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Zolang je uit de zon blijft, kun je hydrochinon ook gewoon in de zomer gebruiken. Maar let op: het is zeker niet de bedoeling dat je in de felle zon gaat liggen. Als je drie weken met vakantie gaat naar de Spaanse Costa, is het niet heel verstandig om nog door te gaan met het smeren van deze crème.”

Hydrochinon crème wordt gebruikt om pigmentvlekken en/of een zwangerschapsmakser te verminderen. Als je deze crème gebruikt is het de vraag of je überhaupt wel in de zon moet gaan liggen. “Hydrochinon vermindert je natuurlijke pigment, dat dient als natuurlijke bescherming tegen uv-stralen. Door deze beschermlaag van de huid weg te halen, worden pigmentvlekken wel minder, maar kunnen uv-stralen wel dieper in de huid doordringen en dus irritatie veroorzaken. En ze kunnen ook bestaande pigmentcellen aanzetten tot harder werken (nieuwe pigmentvlekken!).”

“In het slechtste geval vindt er ook een chemische verandering plaats onder invloed van uv en krijg je te maken met permanente verkleuring van de huid in de vorm van hyperpigmentatie of ochronose. Dat laatste is vrij zeldzaam, maar kan voorkomen. Met hyperpigmentatie moet je wel rekening houden als je ondanks het gebruik van hydrochinon toch de felle zon opzoekt.”

hydrochinon-creme-zomer

Hydrochinon crème in de zomer

Verminder trouwens niet alleen het gebruik van hydrochinon crème als je met vakantie bent, ook in Nederland kan de zon verraderlijk zijn. “Ook als je iedere dag met mooi weer naar Zandvoort gaat of over grachten gaat varen, loop je risico.” En het advies geldt natuurlijk niet alleen in de zomer, maar ook als er een skivakantie in de agenda staat. Stephan: “Hoog in de bergen kan de zon in elke jaargetijde van invloed zijn op je hydrochinon. Ook als je gaat skiën en is het dus het overwegen waard of je door moet gaan met deze crème.”

Wil je elke kans op nieuwe pigmentvlekken voorkomen, dan zit er dus niks anders op dan te stoppen met hydrochinon als je met vakantie gaat. “Het is bekend dat als je stopt met hydrochinon, je pigmentvlekken na een aantal weken of maanden weer terugkomen. Als je niet met zekerheid kan zeggen dat je tijdens je vakantie de zon helemaal kunt vermijden, zou ik minimaal twee weken van tevoren stoppen met het gebruik van hydrochinon.”

Wil je koste wat kost door blijven smeren met hydrochinon crème doe dan in ieder geval een hoed op, smeer je elke paar uur in met factor 50 en probeer zo veel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag emerginC broad spectrum SPF30+ winnen ter waarde van 36,95 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Furrow op Instagram